Nem lesz népszavazás a kiskorúak nemváltó műtétjéről

A Kúria ismét elkaszálta a kormány kérdését.
Kékes Viktória

2022. március 24. 10:23

Nem lesz népszavazás a kiskorúak nemváltó műtétjéről

Döntött a Kúria a kormány ötödik népszavazási kérdésének ügyében, ami arról szólt, hogy kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések. A Kúria szerdai döntésében kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert az - hiába gondolja másként a kormány - nem egyértelmű. 

 

A kérdésből sem a „nemátalakító kezelések”, sem az „elérhetőség” tartalma nem világos, így az sem a választópolgárokat, sem a törvényhozót nem állítaná világos döntés elé. 

 

A Kúria végzése elleni további jogorvoslatnak nincs helye.

 

Négy további kérdésben azonban lesz népszavazás április 3-án. A szavazók arról dönthetnek, hogy a gyermekeknek a szülő hozzájárulása nélkül tartsanak-e szexuális irányultságokat bemutató foglakozást a köznevelési intézményben. De arra is választ várnak, hogy lehessen-e nemi átalakító kezeléseket népszerűsíteni, vagy az ilyen médiatartalmakat bemutatni, illetve a gyermekek fejlődését befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül megjelentetni. 

 

A Medián felmérése alapján nagy valószínűséggel érvénytelen lesz a népszavazás, mivel a teljes népesség 41 százaléka nem tervez részt venni, az ellenzéki szavazók majdnem fele pedig érvénytelenül fog szavazni.