Nem lehet már kigazdálkodni a kormány hibás gazdaságpolitikája miatt elszállt inflációt: emelni kell a közétkeztetés díjait

Eddig lehetett tartani a két évvel ezelőtti árakat. Szeged abban állapodott meg a Suli-Hosttal, hogy szeptember 1-jétől emelkedhetnek a tarifák.
Garai Szakács László

2022. június 29. 18:50

Nem lehet már kigazdálkodni a kormány
hibás gazdaságpolitikája miatt elszállt inflációt: emelni kell
a közétkeztetés díjait

A koronavírus-járvány kitörése után arról döntött a kormány, hogy a helyi iparűzési adót a kis- és középvállalkozások esetében megfelezi. Ez az első évben 2 milliárd 600 milliós, idén 3 milliárd forintos bevételkiesést jelent Szegednek. Ezzel párhuzamosan a városnak tavaly 1 milliárd 800 millió, idén 1 milliárd 900 millió forint szolidaritási adót kellett fizetni az államnak. A Varga Mihály pénzügyminiszter által beterjesztett állami költségvetés szerint pedig a szolidaritási adó jövőre közel duplájára, 3 milliárd 500 millió forintra nő.

 

– A feladatfinanszírozás teljesen felborult. Az önkormányzatoknak ezalatt a három év alatt nem csökkentek a feladataik, a feladatokhoz rendelt állami normatíva viszont évről évre csökkent. A saját bevételek növelését pedig közel két évig befagyasztották. Amíg nem szállt el az infláció, addig valahogy meg tudtunk birkózni a feladattal, de a mostani áremelkedések egyre nehezebb helyzetbe hoztak minket is. Minden egyes hónapban 9-10 százalék az általános KSH-infláció, de az élelmiszerek ára csak idén több mint húsz százalékkal emelkedtek. Közben a kormány emelte a minimálbért, a garantált bérminimumot. Megdrágultak a szállítási költségek, a konyhai eszközök, az energia ára pedig az egekben – mondta Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere.

 

Ezek miatt díjemelésre kényszerül Szeged is. A közétkeztetésben július 1-jétől van lehetősége újra az önkormányzatoknak, hogy emeljék a hatósági árakat. Engedve a közétkeztetési cég többszöri kérelmének a közgyűlés arra készül, hogy változtat a díjtételeken.

 

– 2020 márciusa óta nem volt díjemelés, de nem lehet tovább tartani az árakat, le kellett üljünk a Suli-Hosttal egyeztetni. Végül abban maradtunk, hogy 19,9 százalékkal kell emelni ahhoz, hogy részben lefedjük az infláció és a béremelkedések hatásait. Sikerült megegyezni abban is, hogy a díjemelés csak szeptember 1-jén lép életbe – mondta Kovács Tamás.

 

A gazdasági alpolgármester elmondta azt is, hogy az önkormányzat jövőre duplájára emeli a közétkeztetés támogatását, így a közel négyezer szegedi gyerek továbbra is ingyen étkezhet, de a kétezer féláron étkező gyerekeknek is biztosítani tudják a támogatást. Szeptembertől várhatóan valamivel több mint 11 ezer gyerek fog étkezni a szegedi óvodákban, iskolákban. Így alig ötezer szülőnek kell kifizetni a teljes árat az ebédért, ami általános iskolában 746, középiskolában 814 forint lesz.