Nem kell regisztrálni a gyereket az oltásra, ha a házi gyerekorvoshoz viszik – Kovács Marianna szegedi házi gyerekorvos a Témában

Megkezdődött az 5–11 év közötti gyerekek oltásának regisztrációja, ami finoman szólva sem mindenkinek megy könnyen. A szülők gyakran egymástól kérdezgetik, mi a teendőjük azoknak, akik nem a házi gyerekorvosnál, hanem oltóponton akarnak vakcinát a gyereküknek.
Cservenák Zoltán

2021. december 09. 16:40

Nem kell regisztrálni a gyereket az oltásra, ha a házi gyerekorvoshoz viszik – Kovács Marianna szegedi házi gyerekorvos a Témában

Az oltópontos regisztráció legfurcsább része, hogy nem lehet a szülő emailcímével regisztrálni a gyereket, új címet kell megadni minden gyerek esetében.

 

Kovács Marianna, szegedi házi gyerekorvos a Szeged Televízióban elmondta: aki a házi gyerekorvosi rendelőbe viszi a gyerekét oltásra, annak nem kell regisztrálni.

 

Ugyanakkor a házi gyerekorvosi rendelőben történő oltás sokkal nagyobb fegyelmet követel a szülőtől, mintha oltópontra vinné a gyereket. Ennek oka, hogy a házi gyerekorvos egyszerre 10 vakcinára elegendő oltóanyagot bont meg, magyarán ahhoz, hogy ne kelljen kidobni, tízesével kell szervezniük az oltandó gyerekeket a rendelőbe (nyilván nem egyszerre), és mindenkinek meg kell jelennie a kapott időpontban. Kovács Marianna arra is fölhívta a figyelmet, 21 nap múlva, a második oltásnál ugyanilyen fegyelmezettnek kell lenni.

 

A szegedi háziorvos által elmondottakat támasztja alá az a körlevél, amit december 6-án kaptak a gyerekorvosok  a Házi Gyermekorvosok Egyesületétől. A levélben a rendelői oltás előnyei között a gyerek számára jól ismert, biztonságos, barátságos közeget, a hozzáértő szakszemélyzet és a regisztráció nélküli oltást emlegetik. A rendelői oltás viszont nagyobb terhet jelent az orvosoknak, és nehezebb összeszervezni 10 gyereket egy-egy 10-es vakcinacsomagra.

 

Kovács Marianna körzetében a szülők 30 százaléka kérte az oltást, de van olyan Szegedi házi gyerekorvos, akinél 40 százalékos az arány. Ennél azért többre lehetett számítani.

 

Kovács Marianna szerint kevés idő jutott a szülőknek átgondolni, oltassák-e a gyereküket. A házi gyerekorvosoktól leginkább ezeket kérdezik a szülők:

 

  • Beoltatná-e a gyerekét a háziorvos?
  • Van-e hosszú távú mellékhatás?
  • Meddőséget okoz később?

 

A gyerekorvos a műsorban elmondta, mindenféleképp beoltatná a gyerekét, annak ellenére, hogy valóban nincs több évtizedes tapasztalat ennél az oltásnál, mint a többinél, de a fertőzést elkapni, és annak utóhatásaitól szenvedni sokkal rosszabb, ráadásul ezeket az utóhatásokat és a következményeit sem ismerjük.

 

 

A Házi Gyerekorvosok Egyesülete honlapján egy segédanyagot is találnak a házi gyerekorvosok, ezt a szülőknek is érdemes átnézni, mire számítsanak.