Nem jön Budapestre Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke ezidáig minden olyan országba ellátogatott, amelyik helyreállítási tervét elfogadta az uniós testület.
Kékes Viktória

2022. november 30. 08:37

Nem jön Budapestre Ursula von der Leyen

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője bejelentette, hogy - az eddigi gyakorlattól eltérően - nem jön Magyarországra Ursula von der Leyen, hogy bejelentse: at Európai Unió elfogadta a magyar helyreállítási tervet. 

 

Mamer nem adott magyarázatot az utazás elmaradásra, csupán annyit közölt, hogy a bizottság elnöke nem köteles a helyszínen megtenni a bejelentést.

 

A Szabad Európa úgy tudja, Von der Leyen környezetében szinte az utolsó pillanatig lebegtették az utazást, ami arra utal, hogy Brüsszelben is törték a fejüket, hogy mi lenne a helyes hozzáállás. Végül az a korábban már folyosói háttérbeszélgetéseken elhangzott verzió kerekedhetett felül, hogy pr-szempontból nem vette volna jól ki magát, ha a testület elnöke a rendszerszintű korrupció miatt bírált magyar vezető társaságában ünnepelte volna a többmilliárdos uniós forrás elérhetővé válását.

 

A terv elfogadása egyébként önmagában még nem jelenti, hogy meg is kapjuk a pénzt. Magyarországnak 27 kőkemény feltételt kell 2023 március 31-ig teljesítenie ahhoz, hogy egyáltalán hozzájusson az első tételhez.

 

A Bizottság elnöke tavaly májusban járt utoljára Magyarországon. A júliusra tervezett látogatása azért hiúsult meg, mert az Országgyűlés elfogadta a pedofíliát a homoszexualitással összemosó, Brüsszel szerint a melegeket súlyosan diszkrimináló törvényt. A jelek szerint egyhamar nem hajbókolhat előtte Orbán a Karmelitában.

Címlapon

mutasd mind