Nem írta át a járvány a lakásárakat: Szeged továbbra is az egyik legvonzóbb magyar nagyváros

A koronavírus-járvány előtti szinthez képest a legtöbb nagyvárosban csökkentek, vagy stagnáltak a lakásárak, Szegeden viszont, ha kis mértékben is, de nőttek. Drágábbak lettek az albérletek is, miközben a kertes házak áraiban némi csökkenést lehet megfigyelni. Egy friss elemzés szerint továbbra is jól pörögnek az ingatlanok városunkban.

2020. június 16. 22:45

Nem írta át a járvány a lakásárakat: Szeged továbbra is az egyik legvonzóbb magyar nagyváros

Az elemzők szerint vidéken gyorsan talpra állt az ingatlanpiac, miközben a fővárosban továbbra is 20-25 százalékkal pörög gyengében, mint a vírus megjelenése előtti hetekben.

A koronavírus-járvány előtti szinthez képest az ország legtöbb vásárosában stagnáltak az átlagos négyzetméterárak, az ingatlan.com most azt is megvizsgálta, hogy a megyei jogú városokban hogyan változtak a magánszemélyek által hirdetett használt lakások és házak tipikusnak mondható árai.

Miskolcon például a házak átlagára februárról júniusra 1 százalékkal 30,5 millió forintra nőtt, a lakásoké viszont 13,6 millió forinton stagnált. Székesfehérváron az eladó házak átlagára maradt 53 millió forint, a lakásoké a járvány előtti szinthez képest 2 százalékkal, 23,3 millió forintra csökkent.  A Pest megyei Érden az eladó házak ára februárhoz képest 2 százalékkal 53,3 millió forintra nőtt, közben az ottani lakások átlagára 6 százalékkal 29,9 millió forintra csökkent.

Szegeden egy családi ház jelenleg átlagosan 49 millió forintba kerül, egy lakásért pedig 22,1 milliót kérnek el. Előbbinél 4 százalékos áresést, utóbbinál pedig 1 százalékos emelkedést rögzítettek az ingatlanpiaci elemzők.

A lakásoknál ez mindössze néhány százezres plusz kiadást jelent, míg a családi házak vásárlásánál akár kétmillió forintot is megtakaríthat az, aki tavasszal nem sietett az ingatlanvásárlással.

A portfolio.hu szakértői azt is megvizsgálták, hogy az ország egyes városaiban milyen gyorsan cserélnek gazdát az ingatlanok, azaz milyen forgási sebességük. Az 1 százalékos forgási sebesség azt jelenti, hogy az adott térség teljes lakóingatlan-állománya 100 év alatt cserélne gazdát. A felmérés szerint jelenleg a legmagasabb, 2 százalékot is meghaladó kategóriába nyolc budapesti kerület mellett Szeged is beletartozik.

Így annak ellenére, hogy a járvány idején is nőttek kicsivel a lakásárak, továbbra is élénk maradt az ingatlanpiaci forgalom városunkban, azaz ilyen szempontból Szeged továbbra is az egyik legvonzóbb magyar nagyváros.

Címlapon

mutasd mind