Nem így akartak ismertek, híresek lenni: megölték őket az Amazonas vidékén, most gombák őrizhetik a nevüket

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt.
Garai Szakács László

2023. március 19. 18:27

Nem így akartak ismertek, híresek
lenni: megölték őket az Amazonas vidékén, most gombák őrizhetik
a nevüket

A két új gomba a Spathaspora-fajok négy izolátumából ered az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology friss számában megjelent tanulmány szerint. Mindkét faj etanollá és xilitté, a természetes édesítők egyikévé tudja átalakítani a d-xilózt, így a cukorbetegeknek vagy a biotechnológia más területein lehetne haszna – mondta Carlos Augusto Rosa, a tanulmány szerzőinek egyike.

 

Noha az Amazonas esőerdeje a földi fajok akár tíz százalékának is otthont adhat, az ott élő fajok nagy részét még nem fedezték fel, és az élesztők esetében ez az arány még jelentősebb. A brazíliai régiókban – a kutatócsoport munkaterepén – talált új élesztő-mikroorganizmusok 30–50 százaléka új a tudománynak.

 

– Ezért olyan fontos a terület kutatása, valamint Bruno Pereira és Dom Phillips munkája, amivel a régió élővilágát igyekeztek megóvni – mutatott rá Rosa.

 

A két új faj elnevezésével a két férfi környezetvédelemért végzett munkája előtt tisztelegnek.

  • Az egyik élesztőgombát Pará államban, az amazonasi őserdő két különböző helyén gyűjtött rothadó fából nyerték ki – olvasható a tanulmányban. A Spathaspora brunopereirae sp nov nevet ennek a két izolátumnak a jelölésére javasolják.
  • A másik két izolátumot Tocantins államban, az amazonasi esőerdő és a Cerrado régió ökoszisztémája közötti átmeneti régióból nyertük, a Spathaspora domphillipsii sp nov nevet javasolják az új fajnak.

 

A tanulmányt a brazil Minas Gerais és Tocantins, valamint a kanadai Ontario három egyetemének közös projektjén dolgozó tizenegy mikrobiológus készítette.

 

Phillipset és Pereirát tavaly júniusban ölték meg, amikor a brazíliai Javari-völgyben, a perui határ közelében haladtak lefelé egy folyón. A brit újságíró az Amazonas fenntartható fejlődéséről szóló könyvén dolgozott, Pereira idegenvezetőként és helyi aktivistaként kísérte. Meggyilkolásuk megrendelése és a bűncselekményben való részvétel vádjával négyen ülnek börtönben.

 

Képünkön Pereira bal oldalon. A montázst a The Guardian oldalától vettük át.

 

(MTI)