Nem igaz, hogy 9 százalékkal nőttek a reálbérek Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal mai közleménye szerint január és május között a "reálkereset 8,7%-kal emelkedett. Ez jól hangzik, de többségünknek nem nőtt ennyivel a bére, az átlagot a rendvédelmi és fegyveres erők 6 havi külön juttatása húzta fel.
Kékes Viktória

2022. július 26. 09:15

Nem igaz, hogy 9 százalékkal nőttek a reálbérek Magyarországon

 

„A járvány, a háború, a háborús gazdasági válság és háborús infláció ellenére tovább nőttek a reálbérek, közel kilenc százalékkal növekedtek a reálkeresetek az év első öt hónapjában, ezzel 113 hónapja töretlenül tart a reálbérek emelkedése Magyarországon” – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium hétfőn az MTI-vel hétfőn.

 

A Központi Statisztikai Hivatal pedig arról írt, hogy január és május között a „reálkereset 8,7%-kal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 9,0%-os növekedése mellett”.

 

Csakhogy ez nem igaz.

 

A Portfolio mutatott rá, hogy a jelentős mértékű reálbér-emelkedést egyetlen hónap kiugró adata okozza, a februári. Ebben a hónapban több mint 30%-kal (!) nőttek a keresetek, ahogy a grafikonon is látszik:

Forrás: Portfolio

Ennek oka, hogy februárban a rendvédelmi és fegyveres erők 6 havi külön juttatásban részesültek, ami felhúzza az átlagot. Fegyverpénz nélkül fele ekkora sem lett volna abban a hónapban a béremelkedés.

 

Ráadásul nemcsak a fegyverpénz érdemel említést, hanem az is, hogy a minimálbér és a bérminimum egyaránt 20%-kal nőtt idén. Ahhoz tehát, hogy az átlagos bruttó bér 15% körüli mértékben emelkedjen, sokaknak kellett, hogy ennél jóval kisebb mértékben nőjön a fizetése; 

 

így tehát milliós lehet már most azoknak a létszáma, akiknek csökken az életszínvonala, mert kisebb mértékben nőtt a fizetése, mint amekkora az infláció.

 

A portál szerint a következő hónapokban, az infláció további növekedésével párhuzamosan csökken majd a reálbérek növekedési üteme, és emelkedik azoknak a létszáma, akiknek csökken az életszínvonala.

 

 

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind