Nem hogy olcsóbban, drágábban adja a gázt Putyin Orbánnak

Februárban is szinte pontosan a két hónappal korábbi tőzsdei, rekorszintű árat fizette a magyar állam az orosz gázért – számította ki a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján. Ez azt is jelenti, hogy a rezsicsökkentés fenntartása csak az idei évben 1300 milliárd forintba kerül. Ennyivel kell az államnak kipótolnia az MVM veszteségét.
Kékes Viktória

2022. május 04. 11:32

Nem hogy olcsóbban, drágábban adja a gázt Putyin Orbánnak

Mi is megírtuk a Népszava számításai alapján, hogy Putyin hazudott Orbánnak: nem a piaci ár ötödéért kapjuk az orosz gázt.

 

 

A KSH most frissítette a külkereskedelmi adatbázisát, amiből azt derült ki, hogy februárban sem olcsóbban, sőt, a piaci szintnél még harminc százalékkal többet is kértek tőlünk az „olcsó” gázért az oroszok. 

 

A lap szerint egyre bizonyosabbnak tűnik: az oroszok két hónapos csúszással ugyan, de teljes egészében bevasalják rajtunk a tőzsdei gázárat.

 

Forrás: Népszava

 

Ez pedig azt is jelenti, hogy ha a kormány ki akar tartani a rezsicsökkentés mellett, akkor az csak idén 1300 milliárd forintba fog kerülni.

 

A Népszava arra emlékeztet, hogy ennek ellenére a rendszeren azóta se változtattak. Sőt: a Brüsszellel folytatott, most épp az orosz gáz- és olajszállítások lemondásáról szóló vitájuk során is a hazai rezsicsökkentés biztosítékának nevezik az „olcsó” orosz gázt. Eszerint tehát, ha máshonnan vásárolnák meg a fűtőanyagot, meg kellene emelni a családok rezsijét.

 

Ez az állítás azonban nem igaz, hiszen Magyarország is a világpiaci árat fizeti az oroszoknak, ha nem többet.