Nemhogy kevesebbe, százmilliárdokkal többe kerül az állam működése az adófizetőknek jövőre

Ezúttal sem jön össze a spórolás.
Kékes Viktória

2022. június 09. 07:31

Nemhogy kevesebbe, százmilliárdokkal többe kerül az állam működése az adófizetőknek jövőre

„Kevesebb mint fele emberrel fogunk dolgozni"– ígérte még 2010. április 29-én Orbán Viktor. A kormányba hosszú idő után visszatérő Navracsics Tibor is arról beszélt egykor:

 

„hatékony, olcsó és fegyelmezett államra van szükségünk. […] Az a célunk, hogy az államigazgatás intézményrendszerét ésszerűbbé, áttekinthetőbbé, egyszerűbbé tegyük.”

 

A szép ígéretek már 2017-ben csúnyán elbuktak. Akkor a Világgazdaság számolta ki, hogy 2010-hez képest kétszer annyian dolgoztak a minisztériumokban: 5700 helyett 10 ezren. Az állam pedig azóta is folyamatosan növekszik – vele párhuzamosan pedig a fenntartásához szükséges költségek is. 

 

Pár nappal ezelőtt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ígérte meg, hogy a kormány önmagán kezdi a spórolást, vagyis 10 százalékkal csökkentik a minisztériumok költségvetését, ami jövőre 500 milliárd forint megtakarítást jelent.

 

A számok azonban azt mutatják, hogy Nagy nem mondott igazat: az ígéretek ellenére nem hogy 500 milliárddal kevesebbe, hanem 1600 milliárddal többe kerül majd az állam fenntartása 2023-ban.

 

Az RTL Híradó tudósítása szerint a köztársasági elnöki hivatal büdzséje például 3,2 milliárd forintról 5,2 milliárdra (!), a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium (ahová Orbán benyomta az oktatást és az egészségügyet) pedig 3500 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre.