Beszólt a bombás plakátok miatt az Európai Bizottság Orbánéknak, aki így megy az uniós csúcsra tárgyalni

A testület szóvivője szerint „nem helyénvaló” az oroszok elleni uniós szankciókkal kapcsolatosan bombákat mutogatni, mert a büntetőintézkedések célja megállítani Oroszországot Ukrajna bombázásában. Eközben az is látszik, hogy a gáz ára már a háború előtti, sőt tavalyi szinten jár.
Beszólt a bombás plakátok miatt az Európai Bizottság Orbánéknak, aki így megy az uniós csúcsra tárgyalni

Ha Orbán Viktor abban bízott, hogy az Európai Bizottság nem kíséri figyelemmel az újabb nemzeti (ál)konzultációt és az azt övező propagandakampányt, csalódnia kell. Éppen csak kikerültek az utcára az első plakátok, máris megérkezett a reakció. Az EUrologus tudósítása szerint Dana Spinant, a testület szóvivője azt mondta „nem helyénvaló” a szankciókkal kapcsolatban bombákat mutogatni, mert

 

„a büntetőintézkedéseknek éppen az a célja, hogy megállítsák azt, hogy Oroszország bombázza Ukrajnát”.

 

A szóvivő kiemelte (amit Orbánék előszeretettel hallgatnak el), hogy a magyar kormány részese valamennyi uniós szankciós döntésnek. Spinant leszögezte, hogy az energiaválság oka Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja és azt, hogy Putyin még a háború előtt manipulálta az energiapiacokat, most pedig zsarolni próbálja az EU-t.

A tőzsdei grafikonon a gáz megawattóránkénti árát mutatja. Látható, hogy 2021 októberében és decemberében is volt akkora az ár mint mostanában. Az is leolvasható a grafikonon, hogy a gáz ára tavaly ősszel indul meredeken fölfelé

 

Végezetül adatokkal cáfolta a magyar kormány azon állítását, miszerint a szankciók többet ártanak Európának, mint Oroszországnak. Ezek szerint 

  • míg az uniós GDP még mindig nő,
  • az orosz idén várhatóan 11 százalékkal csökken,
  • az EU-s inflációs átlagnak éppen a duplája, 22 százalékos az orosz pénzromlás (ebben is hasonlít a magyarhoz az orosz helyzet, azonos platformon vagyunk velük). Ezen felül ellátási gondokkal küszködnek a fejlett technológiákat igénylő orosz ágazatok, mivel ezen a téren az EU-tól 45, az USÁ-tól pedig 21 százalékban függenek, a mobilizálható kínai beszállítók aránya csak 11 százalék. Amiatt pedig, hogy az EU már embargó alá helyezte az orosz szénbehozatalt, a termelés 97 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

 

A Portfolio.hu grafikonján forintban is megmutatták, hogyan változott a gáz ára október óta köbméterenként. Tavaly decemberben, jóval a háború előtt már volt 521 forint körül az ára.

 

Miközben a kormány egy Brüsszel ellen hergelő, hazug propagandakampányt indított az adófizetők 7,8 milliárd forintjából, arra várnak, hogy az Európai Bizottság zöld utat adjon a visszatartott uniós forrásoknak. Az uniós testület november 19-ig adott haladékot a kormánynak, hogy a jogállamisággal és korrupcióval kapcsolatos aggályaikat eloszlassák. Ennek érdekében az országgyűlés több jogszabálycsomagot  is elfogadott az elmúlt hetekben. Kérdés, ezek a törvények elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy meggyőzzék Brüsszelt: az uniós források biztonságban vannak Magyarországon. Az egészen bizonyos, hogy az újabb, az Európai Uniót támadó, hazugságokkal teli propagandakampány ebben aligha lesz segítségünkre.