Nem háborús, tanítási veszélyhelyzet van! – Nyílt levél Orbán Viktornak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől

A helyzet nem a jövőben fog romlani tragikus szintre, hanem már válságos! A következő sztrájktárgyalásra kérjük, hogy olyan felhatalmazással érkezzen a tárgyalópartner – vagy akár Ön –, amely észrevehető számottevő azonnali illetményemelést hoz minden közoktatásban érintett számára! – ezt kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levelében a miniszterelnöktől.
Garai Szakács László

2022. július 17. 21:03

Nem háborús, tanítási
veszélyhelyzet van! – Nyílt levél Orbán Viktornak a Pedagógusok
Demokratikus Szakszervezetétől

A szakszervezet a nyílt levélben azt írja, „ebben a pillanatban háborús veszélyhelyzet nincs Magyarországon, azonban közeleg a tanév és a nevelési év, és azzal kapcsolatos – ráadásul gyermekeket, fiatalokat, családokat közvetlenül érintő – veszélyhelyzet bizony van! Követeljük, hogy tegyen érzékelhető, azonnali illetményemelésre bérajánlatot, és az augusztus 10-ei megállapodást követően azonnal intézkedjen a kifizetésekről! Követeljük továbbá az átgondolatlan kisadózók adózásáról és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezéseinek visszavonását, és arról szakmai és társadalmi egyeztetés megkezdését!”

 

Ismert, a legutóbbi sztrájktárgyaláson Maruzsa Zoltán államtitkár kijelentette, a gazdasági helyzet miatt úgysem mondanak fel a tanárok, hiszen nem fognak tudni elhelyezkedni.

 

„Nem ilyen cinikus megjegyzésekkel lehet megmenteni a közoktatást. Gondoljanak azokra, akik már elhagyták a pályát! Számos kollégánk megtette már ezt, és a végzősök töredéke akar csak óvodában, iskolában, szakszolgálati intézményekben, kollégiumban elhelyezkedni” – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levelében.

 

A PDSZ arról is ír, hogy a miniszterelnök többször kijelentette, hogy a közoktatásban dolgozók bérigénye jogos, mégis folyamatosan olyan válaszokat kapnak a sztrájktárgyalásokon és a sajtón keresztül, hogy béremelés – és az is igen csekély mértékű – a jelenlegi költségvetési helyzetben csak brüsszeli támogatás esetén valósulhat meg. Mégis, közben Orbán Viktor talált forrást arra, hogy rendvédelmi szervek és az Országgyűlési Őrség hivatásos állományú tagjainak illetménye két ütemben, első lépésben 2022. szeptember 1-jével jelentősen nő.

 

„Jogosnak tartjuk a rendkívül alacsony rendőri és katonai fizetések emelését, elvárjuk a közoktatásban dolgozók bérének legalább ugyanolyan arányú, azonnali emelését is. A pályakezdő pedagógusok legalább keressenek annyit, mint a pályakezdő tisztek, a több évtizede a pályán lévők pedig az illetménykategóriák szorzóinak arányában még többet! Közeledik az új tanév kezdete. Az óvodák, iskolák súlyos szakemberhiányban szenvednek! A szakos ellátottság már nemcsak nagyvárosoktól távoli kistelepüléseken, de a megyeszékhelyeken és a fővárosban is elégtelen, és ha nem történik a fizetések és a munkaterhelés vonatkozásában érzékelhető változás, ez a helyzet rohamosan romlani fog”

 

– áll a nyílt levélben, amiben arról is ír a PDSZ, hogy „néhány nappal ezelőtt hozott intézkedéseikkel azoknak a kollégáknak a lába alól is kihúzták a talajt, akik nyomorúságos illetményüket kisadózóként művelődési házakban tartott tanfolyamok, kézműves foglalkozások, idegenvezetői munka vagy egyéb más egyéni vállalkozói tevékenységgel egészítették ki. Erre következett ráadásképpen a rezsiköltségeket érintő intézkedésük, ami közvetlen egzisztenciális veszélybe sodorja az alacsony keresetűeket.”

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind