Nem értik az ellenzéki polgármesterek, miért ekkora a szórás a kormányzati rezsitámogatásoknál

Pontosabban értik, csak nehezményezik.
Cservenák Zoltán

2023. január 04. 11:30

Nem értik az ellenzéki polgármesterek, miért ekkora a szórás a kormányzati rezsitámogatásoknál

Két véglet: Debrecen 3 milliárd 200 millió forint rezsitámogatást kap a kormánytól, miközben Hódmezővásárhely egy fillért sem – ennél jobban aligha lehetne bemutatni, mennyire érthetetlen a rendszer.

 

Márki-Zay Péter azt írta a Facebookra, Hódmezővásárhely

 

„az egyetlen város Csongrád-Csanád vármegyében, amelyiknek valamilyen rejtélyes oknál (hmmm) fogva a kormány nem ad rezsitámogatást”.

 

Márki-Zay, aki Lázár Jánost sejti a támogatás elmaradása mögött üzent az építésügyi miniszternek: 

 

„Ha már építeni nem tud, legalább ne romboljon. Ha segíteni nem tud, ne ártson”.

Lázár János egyelőre nem reagált Márki-Zay szavaira. Összesen hat budapesti kerület – III., IV., IX., XI., XV. és XVIII. -–, valamint Hódmezővásárhely, Tiszaújváros és Kazincbarcika nem kapott egy fillért sem. A kormány szerint ezeknek a településeknek a vezetői nem egyeztettek a kormánnyal, ezért azt vélelmezték, hogy nincs szükségük a pénzre.

Az érintett budapesti kerületek egytől egyig DK-s vezetésűek, az ottani polgármesterek a Telexnek azt mondták, együtt szerettek volna tárgyalni, de kérésükre csak egy sértődött válaszlevelet kaptak, új időpontot nem. A lapnak azt mondták, nem akartak egyénileg alkudozni, hanem becsületes, kiszámítható módon szerettek volna támogatáshoz jutni. Azt is mondták, szerintük a kormány így akarja megosztani a budapesti ellenzéki polgármestereket, valakik ugyanis kaptak támogatást.

 

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere azt mondja, nem válaszolt a fideszes Láng Zsolt levelére, mert abban nem volt szó tárgyalásról, szerinte a kormány egyetlen tagja sem kezdeményezett ilyen egyeztetést.

 

Szitka Péter, kazincbarcikai polgármester tárgyalt ugyan Balla György miniszteri biztossal, de a település egy fillért sem kap. Szitka felhívta a helyi fideszes országgyűlési képviselőt, Demeter Zoltánt, aki megígérte próbál tenni valamit. Szitka Péter azért sem érti, hogyan maradhattak ki a támogatásokból, mert Borsod megye harmadik legnagyobb településeként, Kazincbarcikán van központi kórház, és középiskola, ráadásul gáz üzemű erőmű is van a városban.