Nem elég, hogy Európa sereghajtói vagyunk a bérekben, vannak térségek az országban, ahol a kevésnél is kevesebből tengődnek a családok

Az elmúlt időszakban egyre dinamikusabban nőttek hazánkban is a bérek, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy megközelítsük a fejlett országok bérszínvonalát: továbbra is az európai unió sereghajtói között vagyunk, már csak Bulgáriában fizetnek kevesebb munkabért, mint nálunk.
Rafai Gábor

2023. február 01. 13:05

Nem elég, hogy Európa sereghajtói vagyunk a bérekben, vannak térségek az
országban, ahol a kevésnél is kevesebből tengődnek a családok

Az Eurostat új számítási módszere szerint csak Bulgáriában alacsonyabbak a fizetések a magyarországinál, a korábbi utolsó előtti helyezett, Románia is megelőzött már bennünket – írja a 444.hu.

 

 

Az Eurostat legújabb számítási rendszeréhez a nemzeti statisztikai adatokat, illetve a munkaerőpiaci felmérések eredményeit használták fel, és most először figyelembe vették a részmunkaidős fizetéseket is. Ebből többek között az is kiderül, hogy egy dán alkalmazott ötször több fizetést vihet haza, mint egy magyar. 

 

 

Ezekben az országokban keresnek a legjobban:

  • Luxemburg 72 ezer 200 euro/év
  • Dánia 63 ezer 300 euro/év
  • Írország 50 ezer 300 euro/év

 

…és ezekben a legrosszabbul: 

  • Bulgária 10 ezer 300 euro/év
  • Magyarország 12 ezer 600 euro/év
  • Románia 13 ezer euro/év

 

Az elmúlt tizenkét évben ráadásul még a kelet-európai országok többségében gyorsabban nőttek a nettó keresetek, mint hazánkban. 

 

A magyar növekedési ütem 60-63 százalék, míg Észtországban 69-96 százalékkal, Romániában 119-124 százalékkal, Bulgáriában pedig 118-127 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek.

 

Magyarországon belül sem mindegy, ki, hová született

 

Tetézi a bajt, hogy országon belül is hatalmasak a különbségek: a legtöbbet kereső fővárosi és legkevesebbet kereső Szabolcs vármegyei munkavállaló nettó bére között tavaly 174 ezer forint volt a különbség. 

 

Akadnak kistérségek, ahol még ennél is elszomorítóbb a kép. Néhány Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei községben egy év alatt keresnek annyit az emberek, mint néhány Pest megyei településen egyetlen hónap alatt. 

 

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, megyei kereseteket összegző jelentéséből kiderül, miközben nettó 334 ezer 920 forint az országos átlag, a legtöbbet továbbra is a fővárosban élők vihetik haza, átlagosan 413 ezer forintot, míg a legrosszabbul kereső borsodi alkalmazottak borítékjában alig több mint 238 ezer forint lapul a hónap végén.  

 

Vármegyénk már hosszú évek óta a középmezőnyben foglal helyet: a növekedés üteme meghaladta ugyan tavaly az országos átlagot, ennek ellenére az alkalmazottak 14 százalékkal kevesebbet kerestek az országos átlagnál, havonta 288 ezer forintot visznek haza.

 

A szomszédainknál, Bács-Kiskunban 280 ezer 342 forint az átlag, Békésben viszont csak 249 ezer 939 forint.

 

Ország, város és foglalkozás – ezek döntik el, ki mennyit vihet haza

 

A földrajzi elhelyezkedés mellett a béreket még egy másik tényező, a választott foglalkozás befolyásolja leginkább. 

 

Míg tavaly az informatika valamelyik területén dolgozók vihették haza a legtöbbet, a fővárosban átlagosan 574 ezret Szabolcsban 255 ezret, addig a legkevesebbet a vendéglátásban lehetett keresni: Budapesten 243 ezret, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében csak 170 ezret.

 

Térségünk a foglalkozások bérversenyében is a középmezőnyben foglal helyet: egy informatikus 389 ezer forintot, egy vendéglátós 179 ezret vihet haza havonta.