Nem egy gyárra építené a gazdaságot az iparkamara sem, mégis egy nagy gyárat kér számon a Fidesz Szegeden

Érdekes eredmény születik, ha összehasonlítjuk Szeged gazdaságfejlesztési terveit a Nemesi Pál vezette Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által kiadott ajánlással. A kettő között gyakorlatilag nem találni különbséget. Mégis, mást sem hallani a Fidesztől és jelöltjétől, Nemesi Páltól, mint hogy a szegedi városvezetésen kérik számon, miért nem jön nagy gyár Szegedre.

2019. augusztus 06. 12:44

Nem egy gyárra építené a gazdaságot az iparkamara sem, mégis egy nagy gyárat kér számon a Fidesz Szegeden

Akik a gyárkéményekben és ipari füstfelhőben látják egy város jövőjét, azok alapjaiban nem értik a mai ipar és a gazdaság lényegét. De, még ha gyárakban is gondolkodnánk, 2010 óta semmi nem akadályozta meg a Fideszt és a kormányt abban, hogy gigagyárat hozzanak Szegedre.

Pontosabban éppen, hogy ők akadályozták például azzal, hogy az Orbán Viktor által többször is megígért harmadik híd nem készült el, és amikor gyorsítani lehetett volna a folyamatot, akkor sem voltak hajlandók támogatni a híd megépítését.

Ezzel a híddal kampányol a Fidesz jelöltje, Nemesi Pál is, aki biztosan ismeri az unalomig ismételt alaptézist: a harmadik híd fontos területeket kapcsolna be Szeged gazdasági vérkeringésébe, ezért nemcsak a napi közlekedés miatt fontos fejlesztés.

De miközben a harmadik híd 20-25-30 milliárdos költségét majdnem elérő püspöki stadion épül közpénzből, addig a Vajdaság fejlesztésére százmilliárd forintnál is többet szeretne költeni a kormány. Ha pedig további forrásokat kellene találnunk a harmadik Tisza-hídra: a Szegedre tervezett új nyolcezres kézilabdacsarnokot sem biztos, hogy az adófizetők pénzéből kellene felhúzni 21 milliárd forintból. A gond tehát az, hogy fordítva ülünk a lovon: megint a stadion, minden előtt.

Miben látja a szegedi gazdaság fellendítését Nemesi Pál? Valójában nem tudni. Eddig csupán a harmadik hidat, és – mindenféle konkrétum nélkül – cégek betelepülését ígérte, valamint ipari park építését, ami egyébként zajlik a városban, egy hatalmas, 200 hektáros tudományos park formájában, a lézeres kutatóközpont körül. Komoly repteret is szeretne, amit ugyancsak tartalmazott az a csomag, amit a szegedi városvezetés a Modern Városok Programhoz már évekkel korábban leadott, és amit Orbán Viktor is jóváhagyott, és ugyancsak megígért.

„Nem csak ígérgetünk, a forrás megvan hozzá, a helyszínt felmértük a csapatommal, tehát minden adott a munka elkezdéséhez!” – írja Nemesi, ami azért is furcsa, mert hiszen nincs közbeszerzési döntés arról, hogy ki építi a hidat, de ha ennyire jól áll a híd helyzete, akkor rejtély, hogy miért nem kezdi meg a beruházást a kormány.

Biztos, ami biztos, kikértük a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától, hogy milyen konkrét ajánlásokat fogalmazott meg a kamara a szegedi gazdaság felpörgetésére az elmúlt években.
Az iparkamara válaszában nem tudott konkrét ajánlásokat küldeni, de a teljes megyére vonatkozó programot elküldték. 

Ebben viszont olyan gondolatokat találunk, amelyek ellentétesek a helyi fideszes helytartók kampányszlogenjeivel, miszerint nagyon hiányzik egy gigaberuházás. 

Idézzük a programot: „Megyénk gazdasági növekedését 2030-ig nem egy „motorra”, azaz egyetlen nemzetközi integrátorra épülve képzeljük el, a térség adottsága és erőssége a következő évtizedben is a gazdasági komplexitás. Olyan húzóágazatokat kell fejleszteni, melyek 2030-ra a munkavállalók közel felét foglalkoztatják”.

De melyek a Nemesi Pál vezette iparkamara szerint Csongrád megye és így Szeged kitörési pontjai? Ezek:

  • regionális beszállítói láncokra építő élelmiszeripar és kereskedelem 
  • a szoftveripari hagyományokra építő infokommunikációs és technológiai szektor
  • természeti adottságokra építő zöldgazdaság
  • klinikai kapcsolatokra épülő egészségipar
  • egyetemi és akadémiai hátterű tudásipar
  • a beruházásokra és kulturális hagyományokra építő programturizmus és kreatív ipar

Zavarba ejtő, elhisszük, de Szeged városi gazdasági programjában gyakorlatilag ugyanezek szerepelnek, és ezekben is fejlődik a város már évek óta.

Bartók Csabát, Tápai Pétert és Nemesi Pált, valamint a szegedi fideszes háttérembereket Kubatov Gáborral az élen, az sem zavarja, hogy többek között


Iparkamarák: Mire mennek a tízmilliók?

Amióta a Fidesz kötelezővé tette a vállalkozók számára a kamarai tagságot – adójellegű díjfizetési kötelezettséggel – egyre többen teszik fel a kérdést jogosan, hogy mit is csinálnak a kamarák. Elterjedt vélemény, hogy ezek csupán „gittegyletek”: a befizetett díjakból élnek, a maradékot pedig utazásokra, felméréseke és konferenciákra költik, amelyek alig jók valamire. Az egyik legnagyobb taglétszámú iparkamaránál nemrég például egy vizsgálat gyanús kifizetésekre, indokolatlanul drága utazásokra és a vezetők cégeinek helyzetbe hozására deríthetett fényt. Nemesi Pál 11 éve vezeti a Csongrád megyei iparkamarát, a szegediek mégsem tudnak róla semmit. Közvetlen főnöke az a Parragh László, aki szerint be kell zárni az MTA kutatóintézeteit, a győri Audi-dolgozóktól pedig sajnálja a 18 százalékos béremelést.

Címlapon

mutasd mind