Nem csak Orbánnal beszélt tegnap Zelenszkij, Ukrajna csapásokat mért a Kígyó-szigetre, több mint 10 000 menekült érkezett kedden Ukrajnából

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója szerdán koradélután.
Kékes Viktória

2022. június 22. 12:21

Nem csak Orbánnal beszélt tegnap Zelenszkij, Ukrajna csapásokat mért a Kígyó-szigetre, több mint 10 000 menekült érkezett kedden Ukrajnából

15 halott és 16 sebesült Harkivban

A harkivi katonai adminisztráció közölte, hogy 15 ember meghalt és 16 megsérült a régióban az orosz bombázások következtében. A Telegramon közzétett bejegyzésében Oleh Szinehubov elmondta, hogy a halottak között hat csuhujivi, öt harkivi, három zolovhivi és egy derhacsi áldozat található, az utóbbi ráadásul egy nyolcéves kislány. (CNN)

Ukrajna csapásokat mért a Kígyó-szigetre

Az ukrán hadsereg közölte, hogy légicsapásokat mért a Kígyó-szigetként is ismert Zminyij szigetére, „jelentős veszteségeket” okozva az orosz erőknek. A hadsereg déli műveleti parancsnoksága a Facebookon közzétett bejegyzésében közölte, hogy „célzott csapásokat hajtottak végre különböző erők alkalmazásával” a szigeten. (Guardian)

Brit védelmi minisztérium: Donyeckben az eredetei haderő 55 százalékát vesztették el az oroszok

Hírszerzői információkon alapuló napi jelentésében azt írja a brit védelmi tárca, hogy továbbra is heves harcok dúlnak Donbászon. Az orosz haderő célja, hogyészakról Izjum felől, délről Popaszna irányából próbálja bekeríteni a még mindig ellenálló Szeverodonyecket. A jelentés szerint az oroszok kénytelenek lesznek tartalékosokat bevetni, mivel eredeti haderejük 55 százalékát veszítették el. 

Nem csak Orbánnal beszélt tegnap Zelenszkij

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetéből derült ki, hogy nem csak a magyar miniszterelnökkel, hanem Szlovákia, Litvánia, Portugália, Spanyolország, Horvátország és Írország vezetőjével is tárgyalt kedden a holnap kezdődő rendkívüli EU-csúcs előtt.

Zelenszkij megköszönte a politikusoknak, hogy támogatják Ukrajna integrációs törekvéseit, emellett hangsúlyozta, hogy mielőbb szükség van az Oroszország elleni hetedik szankciós csomag bevezetésére. (444)

Fehér Ház: megdöbbentő, ha a Kremlben úgy gondolják halálbüntetéssel sújthatnak amerikai állampolgárokat

Hivatalosan is reagált a Fehér Ház Dmitrij Peszkov Kreml szóvivő kijelentésére, miszerint a háborúban önkéntesként harcoló, majd orosz fogságba esett amerikai katonákat nem védi a genfi egyezmény.

 

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerint

 

„Megdöbbentő, hogy egy oroszországi közhivatalnok egyáltalán utalhat arra, hogy halálbüntetést szabnak ki két Ukrajnában tartózkodott amerikai állampolgárra.”

 

A 39 éves Alexander Drueke-t és a 27 éves Andy Huynh-t a Donyecki Népköztársaság nevű - csak Oroszország által elismert - szakadár kelet-ukrajnai területen tartják fogva, ahol ebben a hónapban már egy marokkói és két brit férfit halálra ítéltek. Drueke és Huynh az egyesült államokbeli Alabamából származnak, és amerikai katonai veteránok. Sajtóinformációk szerint Harkiv város közelében fogták el őket, miközben az ukránok oldalán harcoltak.

Több mint 10 ezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán–magyar határszakaszon 6314 ember lépett be kedden Magyarországra, a román–magyar határszakaszon belépők közül 4097-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel. Vonattal 227 ember, köztük 80 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre hétfőn – tették hozzá.

Címlapon

mutasd mind