Nem csak az infláció, az áfa mértékében is elsők vagyunk az unióban

Még az adót is megadóztatja a magyar állam.
Kékes Viktória

2023. január 12. 08:00

Nem csak az infláció, az áfa mértékében is elsők vagyunk az unióban

Sokan nem értik, hogy miközben javult valamicskét a forint árfolyam, még mindig nálunk a legmagasabb az üzemanyag ára a régióban.  Ennek oka rendkívül egyszerű: 

 

Magyarországon a legmagasabb a benzin áfa-terhelése, a kormány ugyanis még még az üzemanyagok jövedéki adóját is 27 százalékos áfával terheli.

 

De nem csak az üzemanyagot adóztatja csúcsszinten az állam. Az alapvető élelmiszerek egy részét ugyan kedvezményes, 5 százalékos áfa terheli, de például a zöldségek és a gyümölcsök árát 27 százalékos. Ez a Horvátországban alkalmazott adómérték több mint kétszerese, és majdnem ötször akkora, mint Franciaországban.

 

A Költségvetési Tanács úgy számol, tavaly novemberig 11,7 százalékkal több általános forgalmi adót fizettek az emberek, vagyis nagyjából ezermilliárd forint pluszt ahhoz képest, mint amennyit a kormány eredetileg tervezett. 

 

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese az RTL Híradónak elmondta, hogy atavalyi költségvetés 3 százalékos infláció feltételezésével készült, ezzel szemben az áremelkedés valamivel 14 és fél százalék körüli volt 2022-ben. Ez óriási különbség, ami nyilvánvalóan az áfabevételekben tükröződik.

 

Az idei költségvetésbe már majdnem 8 ezer milliárd forint áfabevételt tervezett a kormány. Ez ezermilliárd forint pluszt hozhat az államháztartásnak. Nagyobb összeget, mint amennyit tavaly a választás előtti osztogatás során adott szja-visszatérítés és 13. havi nyugdíj elvitt.