Ilyen is csak nálunk fordulhat elő: spórolás miatt bünteti az MVM a távhőcégeket

A Szetáv után a miskolci távhőszolgáltatónak is kötbért kell kifizetnie, mert a kormány utasításának megfelelően, takarékoskodott a gázzal.
Kékes Viktória

2023. január 16. 08:12

Ilyen is csak nálunk fordulhat elő: spórolás miatt bünteti az MVM a távhőcégeket

Gázt takaríthat meg, ezért a szegedi mellett kötbért fizethet az MVM-nek a miskolci távhőcég is. Októberre 89,5, novemberre 85 millió forintot követe tőlük az állami vállalat – derül ki az RTL Híradó riportjából.

 

A távhőcégeket annak ellenére büntetik a spórolás miatt, hogy a kormány a rezsitámogatás egyik feltételéül szabta a megtakarítást. 

 

Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere a Híradónak azt mondta, így lehetetlen tervezni:

 

„Ha még bejön a rossz idő, könnyen előfordulhat, hogy a februári hónapban például túlvételezésbe kerülünk, mert nem tudjuk elhasználni azt az el nem fogyasztott energiát, amit a decemberi hónapban megtakarítottunk”.

 

A csatorna kereste a kormányt is azzal kapcsolatban, az MVM eltekint-e a kötbérektől. Válaszukban csak annyit közöltek, hogy Szeged mekkora rezsitámogatást kapott.

 

Csütörtökön írtunk arról, hogy a Szetáv 2022 októberében, a kedvező időjárási viszonyok miatt körülbelül 25 százalékkal kevesebb gázt használt el. Emiatt 90 millió forint kötbért kellett fizetniük az állami MVM-nek. A decemberi kisebb gázfogyasztás miatt pedig körülbelül ugyanennyi a kötbér.