Nem csak a közoktatásban, már a szakképzésben is sztrájkra készülnek

Nekik sem elég a kormány által beígért 10 százalékos emelés.
Kékes Viktória

2023. január 19. 11:40

Nem csak a közoktatásban, már a szakképzésben is sztrájkra készülnek

Jövő héten indul az egyhetes országos sztrájk, amelyhez minden szegedi gimnáziumból csatlakoztak tanárok. Mivel a kormány nem reagált a követeléseikre, már nem csak a a közoktatásban, hanem a szakképzésben is sztrájkra készül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A nedolgozzingyen.hu oldalon tették közzé, hogykétórás figyelmeztető sztrájkot szerveznek január 31-ére a szakképző intézményekben.

 

Komjáthy Anna, a PDSZ választmányi elnöke a Népszavának azt mondta, a szakképzésben sem elég a kormány által megígért 10 százalékos emelés, ezért

 

minimum 45 százalékos pluszt kérnek, továbbá azt, hogy azonos legyen az emelés a közoktatásban és a szakképzésben. Követeléseiket egy újabb ponttal is kiegészítették, ebben a jogszerű munkabeszüntetést korlátozó, tavaly elfogadott törvény visszavonását kezdeményezik.

 

Közben az egyetemeken is béremelést követelnek. Az ELTE-sek az egyetemi oktatás jövőjéért Facebook-csoportban tették közzé azt a nyílt levelet, amelyet 650 oktató írt alá. Ebben az alapbérek rendezését követelik, jelezve, hogy a jelenlegi bérszínvonal olyan alacsony, hogy az alapbérek azonnali megháromszorozására lenne szükség.