Nem bűzlöttek a haltetemek, de büdös volt a víz

Tizenegy amurt és több mint egy tucat keszegtetemet szedtek ki a Holt-Marosból. Vizsgálják a halpusztulás okát.
Nem bűzlöttek a haltetemek, de büdös volt a víz

– Egyelőre nem lehet tudni, mitől pusztultak el a halak a hét végén a Holt-Marosban – mondta lapunk érdeklődésére Kemény András, a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület (HOHE) elnöke. A terület halgazdálkodásra jogosult kezelője a HOHE. Kemény elmondta, már nem pusztulnak a halak, és nincsenek haltetemek a vízben, ahonnan tizenegy nagyobb amurt, valamint több mint egy tucat „tenyeres” keszeget szedtek ki.

– Nem bűzlöttek a haltetemek, de büdös volt a víz – mondta az elnök.

A Facebookon többen felvetették, azért van minden évben halpusztulás, mert még mindig nagyon sokan engedik bele a szennyvizet a Holt-Marosba.

Ma már csak kacsák úsztak a Holt-Maroson, meg némi szemét, kicsit arrébb. A haltetemek már nem voltak ott (fotó: Szabó Luca; nyitóképünk illusztráció, tegnapi írásunkból vettük át)

– Azt nem mondhatom, hogy kommunális jellegű szennyvíz folyna bele a vízbe, de most olyan szaga volt a kettes szakasznak – mondta Kemény András. A kettes szakasz már máskor is problémás volt, mert itt csapadékvíz-bevezetéses zónák találhatók.

Az elnöktől megtudtuk, a Szegedi Vízmű szakemberei laborban vizsgálják a vizet, hogy kiderüljön, mi okozhatta a halpusztulást. Kemény András elmondta, a halpusztulás óta a Holt-Maros frissvíz-utánpótlást kap a Marosból egy átemelő segítségével.

Tovább olvasom