Nem árulják el, mennyibe került nekünk Orbán Viktor olasz körútja

A kormány szerint minden a hatályos jogszabályoknak megfelelően zajlott. Hadházy Ákos szerint megint magánprogramokra használta a honvédségi magángépet a miniszterelnök.
Kékes Viktória

2023. március 27. 08:09

Nem árulják el, mennyibe került nekünk Orbán Viktor olasz körútja

Miután részt vett a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén, különgépre szállt és Egyiptomba utazott Orbán Viktor. Az már Hadházy Ákos Facebook-posztjából derült ki, hogy a honvédségi repülő ezután nem Budapesten, hanem Toszkánában szállt le, innen indult tovább Magyarországra. Két nappal később már Firenzében és Velencében fotózták le a miniszterelnököt, ahogy felesége társaságában sétálgatott. 

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ „technikai landolással” magyarázta a pisai kitérőt, ez az indoklás azonban több sebből vérzik. Pető György légiközlekedési szakértő szerint ilyenkor az utasok nem szállnak ki a gépből, ráadásul az erre a célra használt reptér nem több ezer, maximum néhány 10 kilométerre szokott lenni az eredetileg tervezettől. 

 

Hadházy Ákos azóta próbálja kideríteni mennyibe került nekünk az olasz körút. Hiába keresett meg több minisztériumot, csak annyi választ kapott, hogy „minden a hatályos jogszabályoknak megfelelően zajlott. Az ellenzéki képviselő viszont azt feltételezi, hogy Orbán ismét magánprogramokra használta az adófizetők pénzéből fenntartott honvédségi gépeket. Ezért feljelentést is tett az ügyben ismeretlen tettes ellen, a rendőrség azonban ezt elutasította arra hivatkozva, hogy az ismeretlen tettes a miniszterelnök, akinek mentelmi joga van, ezért nem ők az illetékesek. 

 

Az ügy az ügyészséghez került, Hadházy az RTL-nek azt mondta, abban bízik, az ügyészség érdemi nyomozást folytat, és így kiderülhet mennyibe került az adófizetőknek Orbán magánprogramjára az ezer kilométeres kitérő.