Nem áll meg az élet a Megállóban

Szabadulószobával zárta a Megálló Közösségi Ház az ökológiai programját, de az élet azért nem áll meg. Folytatódik a komposzt-futár szolgálat, és rövidesen a közösségi kertek is virítanak.
Iványi Aurél

2023. február 04. 15:47

Nem áll meg az élet a Megállóban

Októberben startolt el a komposzt-futár program, önkéntesek bringáznak hetente, hogy összegyűjtsék a háztartások zöld szemetét. Dupla haszon: otthon kevesebb megy a kukába, alkalmasint ezzel a kommunális adót is lehet csökkenteni. Mostanra harminc körül van azoknak a családoknak a száma, akikhez hetente elteker a futár a zöldhulladékért. A Megálló Közösségi Házban ősszel egy ökológiai programot indítottak, ennek a része a komposzt-futár szolgálat elindítása is, de egy sor más zöldítő programot is szerveztek.

 

A zöld péntekeken a klímaváltozással összefüggő problémákat jártak körbe: hogyan lehet ügyes praktikákkal csökkenteni a fűtésszámlát, vagy éppen energiatakarékosan főzni. Karácsonykor környezetbarát díszeket készítettek, például szódabikarbónából és keményítőből.  

 

A Szabad Terek programján megpályázott, és ennek a keretén belül szervezett ökológiai projekt utolsó felvonásaként szombaton délután szabadulószobába várták a jelentkezőket, a Fortély Sátor a klasszikus szabadulószobák játékait alakították át teljesen mobillá, szombatra pedig a környezettudatosság jegyében épített E(CO)SCAPE nevű játékukat hozták magukkal. Az első kört a Tóth család gyűrte le, ők 45 percig „szabadultak”, addig a következő csapat a várakozást zöld totó kitöltésével ütötte el.

 

Közösségi Ház nem zárt be a rezsidémon miatt, így még a más bezárt intézmények programjait is befogadják, így elég zsúfolt a menetrendjük. A futár-szolgálat ideszállítja bringán a zöldhulladékot, faládákban komposztálják azt, és a nagyobb részét a komposztnak itt is használják fel. A közösségi kertek tervezése már elkezdődött, kötik a szerződéseket a jelentkezőkkel.