Nem adják fel a pedagógusok: levelet írtak Orbán Viktornak

A levélben közlik a miniszterelnökkel, hogy tovább kívánják folytatni a sztrájktárgyalásokat, és arra kérik, hogy jelölje ki a tárgyalópartnert, aki a kormányt képviseli majd.
Kékes Viktória

2022. május 25. 11:53

Nem adják fel a pedagógusok: levelet írtak Orbán Viktornak

A választások után gyorsan kiderült, hogy a kormány továbbra sem hajlandó meghallani a pedagógusok kéréseit. Nem kapott önálló minisztériumot az oktatás, sőt, a terület felelőse Pintér Sándor lett, aki szerint a legfontosabb, hogy rend legyen az iskolában és a polgári engedetlenséget „nem tudja értelmezni a magyar jogrendben”. A tanárok bérememelésével kapcsolatban pedig azt mondta: 

 

„Nem ígérek semmit, és azt betartom”. 

 

Végső döfésként az Országgyűlés tegnap elfogadta azt a jogszabályt, ami lehetővé teszi a tanárok sztrájkjogának ellehetetlenítő rendelkezések törvénybe foglalását (eddig ezt rendeleti úton szabályozta kormányunk), amelynek értelmében sztrájk esetén minden köznevelési intézményben biztosítandó gyermekfelügyelet, és a tanórák 50 – egyes esetekben 100 - százalékát meg kell tartani.

 

A PDSZ múlt héten még nyílt levelet is küldött az országgyűlési képviselőknek, ebben arra kérték őket, hogy ne szavazzák meg a pedagógusok sztrájkjogait csorbító törvénymódosítást. 

 

„Tisztelt Képviselő Asszony/Úr! Bízunk Önben, és feltételezzük, egyetért velünk abban, hogy az állampolgárok alapjogai nem korlátozhatók, és nem szavazza meg a fentemlített módosító javaslatot” – írták. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is úgy reagált: ez a módosítás valójában törvénybe iktatja a pedagógussztrájk ellehetetlenítését.

 

Most úgy tűnik még mindig nem adták fel a harcot. A két szakszervezet közös sztrájkbizottsága most levelet írt Orbán Viktornak. Ebben arra kérik a miniszterelnököt, hogy jelölje ki azt a személyt a kormány részéről, aki tárgyalni fog velük a pedagógusok követeléseiről. Ezek lényegében semmit nem változtak, elsősorban továbbra is béremelést, és munkaterheik csökkentését kérik. 

 

Kérdés, hogy lesz-e bárki a kormányzat részéről, aki hajlandó meghallgatni őket. Az eddigiek alapján erre csekély az esély.