Nem a szomszéd kertje lett zöldebb, hanem Szeged

Öles léptekkel halad a Zöldváros-program megvalósítása Szegeden. A Vértónál családi napot tartottak annak örömére, hogy félidejéhez érkezett az itt megvalósuló 653 millió uniós forrásból is támogatott fejlesztés.

2021. augusztus 20. 16:37

Nem a szomszéd kertje lett zöldebb, hanem Szeged

A Vértó környékén élők és az önkormányzat egyszerre tesz sokat azért, hogy ápolják és fejlesszék az itteni környezetet – kezdte beszédét a városrész önkormányzati képviselője, Kozma József, hozzátéve: a Zöldváros-program része az a közel 660 millió fejlesztés, ami itt zajlik.

A péntek délelőtti családi nap korábban a világjárvány miatti korlátozások miatt kellett elhalasztani, amit most a nemzeti ünnep napján pótoltak. Az itt zajló fejlesztés már korábban beszámoltunk, amikor hírt adtunk arról tavaly, hogy a 110 millió forintért rekortán borítású futópályát avattak a tó körül.

Az önkormányzat saját forrásból 65 millió forintot biztosított az egy kilométer hosszúságú pálya megépítésére, amelyet állam 45 millióval egészített ki.

A sportolni vágyóknak jó hír, hogy hamarosan elkészül a futópálya világítása, így annak használata a sötétedés utáni órákban is biztosított lesz. A terveknek megfelelően fitneszpark, homokos röplabdapálya, Új kutyafuttató, és pihenőtér épül a Vértó körül.

Az itteni zöldfelület megújulását mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy 216 fát, 7600-nál több cserjét és évelőt telepítenek ide, mellette felújítják a közvilágítást.

A jövő év közepére elkészülő beruházás része, mondta el köszöntőbeszédében Kozma József, hogy megújul a Lomnici utcában a közösségi kert, kispiac nyílik az Ortutay és a Gyöngyvirág utca kereszteződésében és szintén megújul a Bonifert Domokos Általános Iskola előtti tér is.

Ötven padot, hét asztalt, hulladékgyűjtőket, tucatnyi kerékpártámaszt, öt ivókutat és ötven új kandelábert helyeznek el a Vértó környékén, hogy természeti környezetbe vágyók komfortérzetét növeljék.

A pénteki családi napon fellépett a Barboncás Társulat, mellette zenés műsor szórakoztatta a gyerekeket és szüleiket. Végül kézműves foglalkozás és arcfestés zárta a délelőtti programot.

Egy kis türelmet kérek az itt lakóktól – fogalmazott az önkormányzati politikus, utalva arra, hogy a mosta zajló beruházás kellemetlenségekkel is jár, ám úgy vélekedett: amit ezért cserébe kapnak a Vértó környékén élők, arra megéri várni.

B. P.