Nem 17, hanem 75 milliárd forintot költött az állam a Mátrai Erőműre

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke közérdekű adatigényléssel szerezte meg az állami felvásárlásról szóló szerződést. Az erőművet Mészáros Lőrinc vette meg a német tulajdonostól, kivett belőle 11 milliárdot, majd eladta az államnak.

2020. július 28. 11:37

Nem 17, hanem 75 milliárd forintot költött az állam a Mátrai Erőműre

Egészen cifra történet a Mátrai Erőműé, elég, ha csak a számokat nézzük. A közvélemény már a 17 milliárd 440 millió forintos vételárat is sokallta, ennyiért vette meg a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) az erőművet Mészáros Lőrinctől, de közben kiderült, hogy az adófizetők a 17 és fél milliárd forint több mint négyszeresét, 75 milliárd 140 millió forintot költöttek.

De miből áll a négyszeres költség? 

  • 17 milliárd 440 millió a vételár, amit Mészáros Lőrinc vagyonkezelő cégének fizettek ki;
  • 4 milliárd 900 millió forint tagi hitelt is adott az állam a Mészáros-féle tőkealapnak;
  • az MVM végrehajtott egy 26 milliárd 400 millió forintos tőkeemelést;
  • és adott a már állami erőműnek egy 26 milliárd 400 milliós hitelkeretet, hogy működőképes maradjon.

A kétszer 26 milliárd 400 millió forint nem a vételár része, de ezek nélkül nem működne a cég – írja a 444.hu. Az is látszik, hogy az állami felvásárlás nélkül ezt a pénzt nagy valószínűséggel a Mészáros-féle vagyonkezelőnek kellett volna előteremteni, amit már nem vállaltak, így nem maradt más, mint eladni az erőművet az államnak. 

Nem véletlenül merült fel, hogy az állami segítségnyújtás tiltott állami támogatásnak minősül, és a 17 milliárd 440 milliós ár is erősen duzzasztott, hogy mást ne mondjunk.

Tóth Bertalan az Európai Bizottsághoz fordul, hogy kiderüljön, tiltott állami támogatásról van-e szó ebben az ügyben.

Ugyanakkor az ügy egyik legérdekesebb része az, hogy az eladás előtt 11 milliárd 200 millió forint osztalékot fizettek ki az erőműnél, amit a Mészáros-féle vagyonkezelő cég ki is vett, és amiből vélhetően a korábbi résztulajdonos cseh felet fizették ki belőle. 

A 11 milliárd 200 milliót egyébként még a korábbi német tulajdonos hagyta az erőművet működtető cégben, ebből fedezték volna a későbbi környezetvédelmi költségeket – erről is tanúskodnak az MSZP honlapjára feltöltött iratok.

Az ügylet másik, egészen döbbenetes szála, hogy az MSZP-elnök Tóth Bertalannak átadott iratok között szereplő jelentésből kitakarták azokat a részeket, ahol a PricewaterhouseCoopers nevű tanácsadó cég részletesen felsorolja az erőmű megvásárlásában rejlő kockázatokat.

A kockázatok miatt az MVM igazgatótanácsa nem is mert egymaga döntést hozni az erőmű megvásárlásáról, ennek lehetőségét felutalták Bártfai-Máger Andreának, az MVM-t is felügyelő, nemzeti vagyonért felelős tárcanélküli miniszternek. Az iparági pletykák szerint azért, mert ők is érezték, hogy nincs rendben valami az erőmű eladása és megvásárlása körül.

Az ügyészség szerint nincs itt semmi látnivaló

A Mátrai Erőmű eladása kapcsán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő korábban feljelentést tett. Szél azt írta akkor, hogy „a kormány egy fölösleges, leépülőben lévő, a kötelezettsége miatt negatív pénzügyi értékű, már az első pillanatban 11,4 milliárdos tőkepótlásra szoruló létesítményt vásárolt ismeretlen áron, a mi kontónkra – ezért tettem ismeretlen tettes ellen feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt”. Az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény.

Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind