Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy – kifutón a szegedi középiskolások

Immár tizenkilencedik alkalommal tartottak saját munkáikból divatbemutatót szegedi középiskolások. Ruhák, sminkek, kifutó, csillogás – ezúttal még kicsiben a Boncz Géza-teremben.
Bod Péter

2022. április 06. 17:16

Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy
– kifutón a szegedi középiskolások

De ebből még minden lehet. A szervező most is a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata volt. A részt vevők két iskola: az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola stílus- és divattervező szakos diákjai, akik a Tömörkény István Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum textilműves diákjaival együtt mutatkoztak be a nagyközönségnek.

 

A maguk tervezte és maguk varrta ruhákat az iskola diákjai öltötték magukra – előbb a Kossuth Zsuzsanna, majd a Tömörkény diákjai léptek a kifutóra.

 

 

Két iskola, két felfogás – legrövidebben talán így írhatóak le a látottak. A SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola stílus- és divattervező szakos diákjai mexikói ruhákat varrtak és mutattak be. A közép-amerikai ország ruházati stílusjegyeit igyekeztek a legavatottabb módon bemutatni.

 

Mint az iskola ismertetőjéből kiderült, az elmúlt félévben a stílus- és divattervezést tanulók szabályos Frida Kahlo-lázban égtek, így merítve még több ihletet a mexikói ruhák megtervezéséhez és elkészítéséhez.

 

Egészen más utat jártak a Tömörkény diákjai, akik három elgondolásukat vitték a kifutóra. Elsőként a lepelruhákat, amelyek ma nagyon hódítanak. A ruhákkal jelezték környezettudatosságukat is: újrahasznosított anyagokkal dolgoztak.

 

Második nekifutásra a dekonstruktív szabászat szellemében készült ruháikat mutatták be, míg zárásként a ruhák virágdíszítésére mutattak megannyi példát.

 

A tehetség sok diákban ott mocorog. Még néhány lépés vár rájuk a nagybetűs divat, a világot jelentő kifutók irányába. Hajrá!