Néhány órára bárki lehet régész a Móra Ferenc Múzeum legújabb kiállításán, hogy alapvetően megváltozzon a honfoglalás koráról kialakult képe

A magyar Tutanhamon kiállításnak is nevezik a régészek azt a különleges tárlatot, ami pénteken délután nyílt a Móra Ferenc Múzeumban. Az interaktív kiállítás alapvetően változtatja meg a honfoglalás kori életről eddig kialakult képünket. Az Elit alakulat 2.0 című vándorkiállítás Miskolc, Csíkszereda és Nyíregyháza után érkezett meg hozzánk, és hazánk legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be: a Bodrogközben, Karosnál talált temetőket, amelyek hazánk leggazdagabb ebből a korból származó leleteit, vezérsírjait rejtették.
Rafai Gábor

2022. február 11. 18:13

Néhány órára bárki lehet régész a Móra Ferenc Múzeum legújabb
kiállításán, hogy alapvetően megváltozzon a honfoglalás koráról kialakult képe

A honfoglalás kori magyarok mindennapjait bemutató tárlat első látogatóit Fogas Ottó, a Móra-múzeum igazgatója köszöntötte. Elmondta, 2019 óta készültek erre a különleges kiállításra, de a járvány többször is közbeszólt. Most végre itt van, és május 22-ig bárki megnézheti a múzeum két földszinti termében.

 

Szolyák Péter, a Hermann Ottó Múzeum igazgató megnyitójában arról is szólt, hogy a vándorkiállítás a miskolci, valamint a székelyföldi Csiki Székely Múzeum közös projektjeként jött létre. 

 

– Büszkeség számunka, hogy a kiállítást Szegeden is bemutathatjuk, az eddigi helyszínek közül ez bizonyult a legideálisabb kiállítótérnek. Itt érzi igazán jól magát ez fantasztikus leletegyüttes – mondta, majd hozzá tette, júniusban a kiállítás megy tovább, a következő helyszínek között lesz Kassa, Királyhelmec és Zalaegerszeg is. 

 

Fogas Ottó igazgató megnyitója

 

A tárlatot a vándorkiállítás kurátora, Pusztai Tamás mutatta be az első látogatóknak.

 

Elmondta, az Elit alakulat 2.0 című kiállítás hazánk legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be: a Bodrogközben, Karosnál talált temetőket, amelyek Magyarország leggazdagabb honfoglalás kori leleteit, vezérsírjait rejtették. Az első temetőre 1899-ben répaverem ásása közben bukkantak rá. A tárlat a második és harmadik temető feltárását állítja a középpontba, itt összesen 92 sírt találtak, olyanokat, amelyekben egy válogatott közösség tagjai voltak eltemetve, döntően harcosok maradványait rejtették a sírok. Innen a kiállítás címe is: Elit alakulat.

 

A kiásott tárgyak között találhatók különböző lószerszámok, fegyverek és öltözködéssel kapcsolatos leletek, csakúgy, mint emberi csontvázak.

 

A kiállítás a Révész László régész által 1986 és 1990 között kiásott leletek alapján körvonalazza például a honfoglaló magyarok hitvilágát, harci modorát, öltözködési, étkezési és állattartási szokásait. 

 

 

A tárlaton interaktív játékok, eszközök is közelebb hozzák a honfoglalók világát. Beléphetünk például egy jurtába, ahol különböző ruhamásolatokat akár fel is próbálhatunk. 

 

A kiállításnak az is fontos célja, hogy bemutassa a régészet területét, a régészek és velük együttműködő szakemberek munkáját, de interaktív eszközökön keresztül az érdeklődők is régésznek érezhetik magukat látogatásuk során, emellett antropológiai rejtélyek nyomába is eredhetnek.

 

A nem hagyományos elrendezést követő kiállítás lehetőséget ad a látogató számára, hogy saját logika szerint, egyéni ritmusban fedezze fel a különböző sírok leletanyagát. Arra is nagy hangsúlyt fektettek a tárlat összeállítása során, hogy mindenki kedvére kutathassa a honfoglalás korának társadalmát.

 

Fotók: Iványi Aurél

 

A leletanyagok mellett a látogató tanulmányozhatja a temető térképét és akárcsak egy régész, rekonstruálhatja a történéseket: minden vitrinnek van egy száma, ugyanígy minden fióknak is, és a fülszövegekben utalások találhatók más vitrineknek más fiókjaihoz. Így a kiállítás bármelyik pontján kapcsolódik be a látogató, önállóan tud kutatni.

 

Így tulajdonképpen a holtak birodalmán keresztül bárki bepillantást nyerhet az egykor hazánkban élők világába.

 

Az Elit alakulat 2.0 a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállítást május 22-ig tekinthetik meg a látogatók.