Néhány óráig ingyen meg lehetett fogni a Naprendszert az Agórában

Bakonyi Csillagászati Egyesület hozta el Tapintható Univerzum elnevezésű interaktív kiállítását Szegedre.
Bod Péter

2022. január 22. 22:30

Néhány óráig ingyen meg lehetett fogni a Naprendszert az Agórában

Nehéz lenne túlbecsülni a jelentőségét annak az egynapos kiállításnak, aminek szombaton adott otthont a Szent-Györgyi Albert Agóra. A Tapintható Univerzum elsősorban a vakoknak és gyengénlátóknak lehetett páratlan élmény, de nem csak nekik.

 

A Bakonyi Csillagászati Egyesület gondolt egy merészet, amikor úgy döntött, azok számára is láthatóvá teszi az univerzumot, akik éppen a látás képességével nem vagy alig rendelkeznek.  

 

Megalkották a Naprendszer kilencven különböző égitestének tapintható, domborított, egyedileg festett modelljét, amikről érintéssel kapnak igen pontos „képet” a vakok és gyengénlátók.

 

Így hiánypótló módon adhattak betekintést az univerzum leginkább látás útján megismerhető, izgalmas világába mindazoknak, akik ennek a varázslatnak nem lehettek eddig a birtokában.  

 

A Naprendszer bolygóiról, azok holdjairól sokat megtudhattak a kiállításon részt vevők. A tájékozódást és vele a kiállítás élvezeti értékét nagyban növelte, hogy egy NFC és QR-kód olvasására alkalmas okostelefonnal a kiállított modellekről, a bolygókról, és azok holdjairól sok információhoz juthattak az érdeklődök.

 

Képeink illusztrációk (fotók: Bakony Csillagászati Egyesület)

 

A Bakonyi Csillagász Egyesület a vakok és gyengénlátók részére külön tárlatvezetést is tartott, ami bizonyára különleges élmény lehetett a résztvevőknek.

 

De túlzás nélkül állítható, hogy a látók számára is különlegesség lehetett a kiállítás, ami vándorkiállításként Veszprém, Békéscsaba, Szombathely, Győr és Budapest után érkezett el Szegedre.  

 

Bakonyi Csillagász Egyesületnek a szegedi kiállítás megrendezésében nagy segítséget nyújtott a Szegedi Csillagvizsgáló, ami önálló standdal is részt vett a rendezvényen.

 

Az égitestmodellek mellett csillagászatitávcső- és VR-szemüveges bemutató tette teljessé a Tapintható Univerzum kiállítást. Értelemszerűen e két utóbbit nem a csökkent látási képességekkel rendelkezőknek iktatták a programba.

 

A tárlat ingyenes volt.