Negyvenszeres különbségek is vannak a tanároknak kifizetett túlórapénzek között

Pedig normatív alapon járna a pedagógusoknak, csak ezzel is trükköznek a tankerületek.
Kékes Viktória

2022. október 27. 09:28

Negyvenszeres különbségek is vannak a tanároknak kifizetett túlórapénzek között

Óriási a szórás, hogy az egyes tankerületekben mennyi pénzt fizettek ki a tanári túlórák után – akár negyvenszeres különbségek is előfordulnak. Ez azért is figyelemre méltó, mert a túlórapénz kifizetése normális esetben nem mérlegelés kérdése, mint például a jutalomosztás, hanem normatív alapon jár a pedagógusoknak – írja a 24.hu.

 

Baján például 2020-ban (a koronavírus idején) havi 300 forintot kapott egy tanár átlagosan, a szigetszentmiklósi tankerület iskoláiban viszont 12 ezer forintra jött ki az átlag.

 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszevezetének alelnöke szerint a tankerületek trükköznek a tanárok túlórapénzével, amit a számok is bizonyítanak:

 

„Ahol jóindulatú a tankerületi vezető, ott megpróbálják rendesen elszámolni a túlmunkákat, de sok helyen mindent megtesznek, hogy ne kelljen fizetni pluszpénzt”.

 

Szerinte a ki nem fizetett túlórák miatt bírósághoz fordulhatnának a pedagógusok, de a többségük inkább „lenyeli”, hogy nem adják meg rendesen a túlórák ellenértékét, „a kisebb rész pedig csomagol és otthagyja a pályát”.

 

A tanárokért jelenleg is országos sztrájk folyik, amelynek szegedi eseményeiről folyamatosan tudósítunk itt.