Negyvenhárom egészségügyi intézmény elleni támadásban 12 ember vesztette életét Ukrajnában

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint legalább 34-en meg is sérültek az ukrajnai egészségügyi intézmények elleni orosz támadásokban.
Szeged.hu

2022. március 17. 23:55

Negyvenhárom egészségügyi intézmény elleni támadásban 12 ember vesztette életét Ukrajnában

"Az egészségügy elleni támadások a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelentik – bármikor és bárhol. Megfosztják az embereket a sürgősen szükséges ellátástól, és megtörik az amúgy is feszült egészségügyi rendszereket. Ezt látjuk Ukrajnában" 

 

– mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

 

A mentálhigiénés szolgálatokat is nagymértékben érinti a konfliktus, több mint 35 000 mentális egészségügyi beteg van az ukrán pszichiátriai kórházakban és tartós ápolási intézményekben, 

 

"amik súlyos gyógyszer-, élelmiszer-, fűtés-, takarók és egyebek hiányával néznek szembe".

 

Az orosz erők folytatják Kijev ostromát

 

Az orosz csapatok nem kerültek közelebb Kijev központjához az elmúlt 24 órában, de az Egyesült Államok szerint az oroszok felzárkóztatják az utánpótlásukat, hogy csatlakozzanak az elől lévő csapatokhoz. Az amerikai jelentések szerint az utánpótlás nagyrészt tüzérségből áll.

 

Rengeteg a civil áldozat

 

Az ukránok szerint eddig 107 gyerek halt meg az orosz támadásokban. Marafában 21-en haltak meg, egy iskolát és egy művelődési házat ért bombázásban. A csernyihivi szerdai támadásban már 58 civil halottról szólnak a hírek. Mariupol épületeinek 90 százalékát lerombolták az orosz rakétatámadások. A városban továbbra is tízezrek vannak élelem és ivóvíz nélkül. Csütörtökön 9 humanitárius folyosót nyitottak, ezeken mindössze 3800 ember tudtak kihozni.

 

Putyin lázító, sztálinista beszédet mondott

 

Szakértők szerint a beszéd hangneméből arra lehet következtetni, hogy nem minden halad a tervek szerint. A beszédben a háborút ellenzőket Putyin árulóknak nevezte.

 

Bilken szerint is háborús bűnöket követett el Putyin

 

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke elmondta, az oroszok háborús bűnöket követtek el Ukrajnában. Anthony Bilken külügyminiszter egyetértett Bidennel, és hozzátette, civilek szándékos támadása háborús bűn. Emellett továbbra arra biztatják azon nemzeteket, akik közvetlen ráhatással vannak Oroszországra, hogy használjak befolyásukat annak érdekében, hogy Moszkva befejezze a háborút.

 

Janez Lenarčič szerint lehetővé kell tenni a humanitárius segély akadálytalan elérését

 

A humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős európai biztos szerint az orosz erőknek tiszteletben kellene tartaniuk a nemzetközi humanitárius törvényt, tartózkodniuk kellene civil infrastruktúra megrongálásától és lerombolásától és civilek támadásától. Elmondta, az ellátás szórványos, vagy nem is létezik, Oroszország nem teszi lehetővé a készletek eljuttatását.

 

(fotó: Alexander Ermochenko/Reuters)