Négyszázötven nehéz helyzetű szegedi család kap tűzifát az önkormányzattól: Subasára már ki is vitték a kalodákat

Négyszázötven szegedi hátrányos helyzetű család kap idén az önkormányzattól egy-egy kaloda tűzifát. A program 2015-ben indult, akkor 9 és fél millió forintot költött a város 300 család téli tüzelőjére, az idén pedig már 24 millió forintért vásároltak 450 kaloda tüzelőt. Szegedi sajátosság, hogy ingyen házhoz is szállítják a fahasábokat.

2020. október 12. 15:26

Az idén már hatodik alkalommal támogatja a rászorulókat a szegedi önkormányzat tűzifával. Ehhez évek óta pályázni kell, és a tapasztalatok szerint az igénylők száma fokozatosan emelkedik.  Tavaly már 501 pályázat érkezett, végül 460 igénylő kaphatott 50 ezer forint értékű tűzifát. Az idén is hasonló volt az igénylők száma.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

– Két hónapjuk volt a nehéz helyzetű családoknak arra, hogy pályázzanak. Július 14-ig több mint ötszázan igényeltek tűzifát, de nem mindenki felelt meg a pályázati feltételeknek, így végül négyszázötvenen juthatnak az idén téli tüzelőhöz. Gyakorlatilag a pályázók közül, aki megfelelt a feltételeknek, mindenkin tudunk segíteni – mondta Novkov Veszelinka, az önkormányzat Humán Közszolgáltatási Irodájának vezetője.

A pályázati feltételek között szerepelt, hogy a háztartásban fával fűtsenek, illetve hogy tavaly vagy az idén az érintett család önkormányzati támogatásban, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesüljön, esetleg más szociális támogatást kapjon a várostól, vagy a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményen keresztül. Pályázhattak ugyanakkor a móravárosi és kiskundorozsmai szegregátumokban élők is, ha tűzifával fűtenek.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Az idén is közbeszerzési eljárás keretében szerezte be a szükséges mennyiséget az önkormányzat. A közbeszerzés nyertesével 450 kaloda hasított kemény lombos fa – bükk, tölgy és akác – szállítására kötöttek szerződést.

Megtudtuk, szegedi sajátosság, hogy ingyen ki is szállítják az érintetteknek az egy-egy kaloda tűzifát. Az idén ezt október első napjaiban kezdték és legkésőbb a hónap végéig, mire a nagy hidegek beköszönthetnek, mindenki hozzájuthat a téli tüzelőhöz.

– Óriási segítség ez azoknak, akiknek nem jutna különben tüzelőre. Ha nem túl kemény a tél, nekem két hónapig is elég az egy kaloda keményfa – mondta Faragó László Subasán, aki a hét elején kapta meg az önkormányzattól tűzifát. A Zöldfási úton lakó hatvanegy éves férfi harminc évig sofőrködött, de a betegsége miatt ezt a munkát nem folytathatja. Most havi 50 ezer forintos nyesen, azaz nyugdíj előtti segélyen van, és folyamatosan az egészségi állapotának megfelelő munkát keres.

– Kétnaponta esténként már be kell gyújtani, mert egyre jobban lehűl a levegő. Éppen jókor jött a segítség – mondta búcsúzóul, miközben az esős hétfő délelőtt egy fémtalicskával száraz helyre fuvarozta a fahasábokat.

rag