Négyszáz programot kínál idén Szegeden a Kutatók éjszakája: távcsöves bemutató, ujjlenyomat-elemzés és alkatrészsimogató is lesz

Saját ujjlenyomataikat is rögzíthetik, lávalámpát készíthetnek, megismerkedhetnek varázslatos élelmiszerekkel azok, akik pénteken este részt vesznek a Kutatók éjszakájának programjain. Lesznek laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, bemutatók, kalandtúrák, workshopok egészen késő éjszakáig.
Rafai Gábor

2022. szeptember 29. 09:47

Négyszáz programot kínál idén Szegeden a Kutatók éjszakája: távcsöves bemutató, ujjlenyomat-elemzés és alkatrészsimogató is lesz

Négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, az idei Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem, délután 5 órakor pedig megnyitja kapuit a nagyközönség előtt az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet is, ahol késő estig folyamatosan izgalmas programokkal várják a tudomány iránt érdeklődőket.

 

A kutatói életpálya népszerűsítését és bemutatását célzó eseményt 2005 óta rendezik meg Európa-szerte. 

 

Idén a Kutatók Éjszakáján, szeptember utolsó péntekén és október elsején máskor nem látogatható helyek nyílnak meg az érdeklődők előtt. Ilyen többek között az SZTE Baján található csillagvizsgálója, ahol vetítések, előadások és szabad ég alatti távcsöves bemutató szerepel az est kínálatában.

 

Kutatók Éjszakájához idén a Szegedi Tudományegyetem szinte összes kara csatlakozott: ötszáz oktató és csaknem négyszáz program várja az érdeklődőket. A programokon való részvétel ingyenes, de egy részükhöz előzetes regisztrációhoz szükséges.

 

Az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézete a Varázslatok élelmiszerekkel elnevezésű programjára a mágia iránt érdeklődőket várja. A résztvevők fizikai kísérleteket végezhetnek majd különféle élelmiszerekkel, illetve saját lávalámpát is készíthetnek, akár már az óvodások is, természetesen szülői felügyelettel.

 

Az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézetének bűnügyekhez kapcsolható tudományos tevékenységébe enged bepillantást a Mutasd a DNS-t, megmondom, ki volt! elnevezésű programján, ahol lesz nyomkeresés, de az is kiderül, hogyan lehet valakit – például egy bűntett elkövetőjét – azonosítani a DNS alapján.

 

Saját ujjlenyomataikat készíthetik el és elemezhetik szakemberek segítségével, akik részt vesznek a TTIK Embertani Tanszék Árulkodó ujjlenyomatok – programján és megismerkedhetnek az ujjlenyomat-vizsgálatok történetével is.

 

Lézersakkal is játszhatnak az ELI látogatói

 

Erre az estére megnyitja kapuit az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet is a nagyközönség előtt. Délután 5 órától az intézetet bemutató bejárásokkal, látványos kísérletekkel, VR-szemüveges virtuális laborlátogatással, ismeretterjesztő előadásokkal, lézersakkal, tudományospóló-versennyel és alkatrész-simogatóval is várják az érdeklődőket.

 

Mobilapplikáció is segít a programok megtervezésében 

 

Az SZTE programjait összegyűjtő hagyományos programfüzet mellett, az idén mobilapplikáció is segít az este megtervezésében. 

 

Az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információi mellett – leírások, időpontok, helyszínek, előadók – lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. 

 

A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. 

 

Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerre tölthető le.

Címlapon

mutasd mind