Négymilliárd forintból növelik az árvízi biztonságot Csongrádtól Szegedig

A partot és kanyarulatokat teszik rendbe 2021-ig az Alsó-Tisza-vidéken 4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. A beruházás nyolc dél-alföldi települést érint, Szeged mellett Makót,  Hódmezővásárhelyt és Szentest is.

2020. május 15. 08:59

Négymilliárd forintból növelik az árvízi biztonságot Csongrádtól Szegedig

Az árvízvédelmi fejlesztés segítségével a jövőben is meg tudják védeni a folyómentén lévő lakott és mezőgazdasági területeket, csökkentve a kiöntés kockázatát – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közleményében.

A folyómeder folyamatos változása miatt az Alsó-Tiszán néhol már veszélyesen megközelítette egy-egy kanyarulat az árvízvédelmi töltéseket, ezért ezeken a helyeken fel kell újítani a védműveket. 

A Maroson lévő ferencszállási kanyarulat partbiztosítása sem nyújt kellő garanciát, ezért a beavatkozás ezen a helyen is elengedhetetlen, az itt lévő árvízvédelmi töltés védelmi képességének megőrzéséhez. A ferencszállási munkák során 619 folyóméter hosszon új nyomvonalra építik az árvízvédelmi töltést, megerősítik a partvédő művet, illetve a folyó jobb partján a meder-él is módosul.

Azt írják: a beruházás eredményeként jelentősen javul a térség árvízi biztonsága, így tudják megóvni a lakosságot és a mezőgazdasági területeket. 

A beruházás a Tisza levelényi, lúdvári és algyői partbiztosításainak helyreállításával, valamint a Maros folyó ferencszállási kanyarulatának rendezésével csökkenti az árvízi fenyegetettséget.