Négyéves közösségfejlesztő program zárult le Tarjában, Tápén és Petőfitelepen

2017-ben nyújtott be sikeres pályázatot a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány közösen az Alkotó Ifjúságért Alapítvánnyal, hogy Tápén, Petőfitelepen és Tarjában közösségfejlesztő és -erősítő programokat szervezzenek. Négy év alatt a három városrészben több mint száz közepes és nagyobb rendezvényt tartottak, a közösségi beszélgetésekkel, interjúkkal ez a szám a kétszázat is meghaladta. Szombaton Tápén, a Heller Ödön Művelődési Házban tartották a sikeres programsorozat zárórendezvényét.
Rafai Gábor

2022. július 02. 14:00

Négyéves közösségfejlesztő program
zárult le Tarjában, Tápén és Petőfitelepen

Az Európai Unió támogatásával létre jött 144 millió forintos projekt átfogó célja az volt, hogy a három célterületen – Tarjánban, Tápén és Petőfitelepen – élők közösségfejlődési folyamata meginduljon, majd kiteljesedjen és a lokális kötődés megerősödésével a helyi lakosok képesek legyenek közösségükért és környezetükért még többet tenni.

 

– Ez a négy év is bebizonyította, hogy a szegediek erős, összetartó és szolidáris közösséget alkotnak, ezt sikerült még tovább erősíteni – mondta a program zárórendezvényén Szabó Sándor országgyűlési képviselő.

 

Tóth Károly, a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány kuratóriumának elnöke is sikeresnek ítélte az elmúlt négyéves munkát.

 

– Több mint száz közepes és nagyobb rendezvényt sikerült tartanunk, az interjúkkal és közösségi beszélgetésekkel ez a szám a kétszázat is meghaladja. Tápén és Petőfitelepen már meglévő helyszíneken alakítottunk ki információs pontokat, Tarjánban pedig egy teljesen új Infopont jött létre. Ezekben a közösségi terekben a kézműves foglakozásoktól, az ünnepekre való készülődésen át egészen a közlekedésbiztonsági fórumokig sokféle rendezvényt sikerült szervezni. A program lezárulta után sem vesznek kárba a beszerzett eszközök, ott maradnak a helyi közösségeknél, további programokat szolágnak.

 

Tóth Károly szerint mindhárom városrész komoly értékkel gyarapodott. Külön is kiemelte

  • a tarján közösségi kert kialakítását,
  • Petőfitelepen a kertmozit,
  • Tápén pedig a Gyűtt-Mönt Találkozó megszervezését.

 

 

A három városrészben a programok során több mint tizenkétezer embert mozgattak meg, vontak be a közösségi megmozdulásokba.

 

Tarjában a megvalósítás ideje alatt a programban résztvevő aktivisták a helyi véleményvezérekkel elkészítettek közel negyven mélyinterjút és tizenöt közösségi beszélgetést is tartottak. Több mint negyven programot valósítottak meg, amelyekkel közel ötezer tarjáni lakost értek el. 

 

Ebben a városrészben a legsikeresebb programok között olyanok vannak, mint a szabadtéri filmvetítések, a közlekedésbiztonsági napok, a tarjáni gyereknapok, illetve a Tarjáni Napok. 

 

Petőfitelepen az egyik legsikeresebb újítás volt, hogy a Fő téren lévő kosárlabdapályán rendszeresen filmvetítéseket tartottak, de hamar népszerűvé vált a Fittelep elnevezésű program is.  

 

A Fő tér különböző pontjaira települtek a sportágak és velük együtt a sikeres, ismert sportolók is, akikkel sportolni és beszélgetni is lehetett. A városrészben élők figyelmét igyekeztek felhívni a helyes táplálkozásra, az orvosi vizsgálatok fontosságára a „Még időben….” elnevezésű programmal. A művelődési ház színháztermében tartott önismereti, gyermek- és felnőtt pszichológiai előadássorozat is az itt élők egyik kedvence lett, Soma Mamagésával és Gyarmathy Évával, de őszi szemétszedést is szerveztek, ahol több mint húsz család közel egy tonna szemetet gyűjtött konténerbe.

 

 

Tápén hasonlóan sikeres pályázati programokat sikerült megvalósítani. A rendezvények a családi programok, a média, az egészségmegőrzés, a bűnmegelőzés és közlekedésbiztonsági témák köré épültek. 

 

Tápén 22 komplex programot sikerült megvalósulni, amelyeken több mint négyezer tápéi lakos fordult meg. 

 

A legnépszerűbb rendezvényük a Tápéi Gyütt-Mönt Találkozó volt. A mintegy félezer embert megmozgató találkozó színes, játékos és hagyományteremtő programokat biztosított minden érdeklődő számára. 

 

A közalapítvány kuratóriumának elnöke, Tóth Károly végül elmondta, bár ez a projekt lezárult, Szeged több városrészében csak mostanában indultak el hasonló programok és abban is bízik, hogy ebben a három városrészben is folytatódhatnak majd a közösségi programok.