Negyedével csökkent a gázfogyasztás decemberben

Az elszállt energiaárak miatt spórol a magyar.
Kékes Viktória

2023. február 13. 08:09

Negyedével csökkent a gázfogyasztás decemberben

Az elemzőket is meglepte a KSH legfrissebb inflációs jelentése: az előzetesen várt 25 százalék helyett 25,7 százalékra emelkedett januárban a pénzromlás mértéke Magyarországon. A legnagyobb mértékben továbbra is a háztartási energia drágult, egy év alatt 52,4 százalékkal. 

 

Minden bizony ennek – és az enyhe télnek – köszönhető, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal friss jelentése alapján decemberben összességében 24 százalékkal csökkent a gázfogyasztás Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest. 

 

Az Energiahivatal számításai szerint a 24 százalékos megtakarításból 4 százaléknyi az átlagosnál melegebb időjárásnak köszönhető, 20 százalék a spórolás. Az energiakereskedelmi szakértő szerint az elszálló energiaárak fogták vissza a fogyasztást.

 

Balogh József az RTL Híradónak azt mondta,

 

„Amit most látunk, hogy a gázfogyasztás 20-25 százalékkal csökkent, az teljesen azt mutatja, hogy mégiscsak működnek a gazdasági törvények, mert ami drága, azt a vevő nem veszi meg”.

 

Nem csak a gáz, az áramfogyasztás is csökkent, igaz szerényebb mértékben: decemberben 7,7 százalékkal kevesebb villamos-energiát használtak fel Magyarországon, mint egy évvel azelőtt.