Négy taggal bővült az SZTE részvételével alakult európai egyetemi szövetség

Az év elejétől négy taggal - egy német, egy spanyol, egy norvég, valamint egy szerbiai felsőoktatási intézménnyel bővült - a Szegedi Tudományegyetem részvételével alapított, egészséggel kapcsolatos nemzetközi oktatási, képzési és kutatási tevékenységet koordináló európai egyetemi szövetség.
Vass Imre

2023. február 08. 17:45

Négy taggal bővült az SZTE részvételével alakult európai
egyetemi szövetség

A közlemény szerint a 2019-ben az SZTE mellett a Paris-Saclay Egyetem, a Lundi Egyetem, a Portói Egyetem és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem együttműködésével létrehozott Az EUGLOH (European University Alliance for Global Health - Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért) bővülése számos területen biztosít együttműködési lehetőséget az érintett felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai számára. A szervezet elsődleges célja interdiszciplináris tevékenységek koordinálása, különösen az egészséggel kapcsolatos, legszélesebben értelmezett területeken - például az egészséges környezet, élelmiszerek, betegellátás és gyógyszertudomány, lelki egészség - mind az oktatásban, képzésben és kutatásban.

 

A spanyol Alcalái Egyetemmel, a Hamburgi Egyetemmel, az Újvidéki Egyetemmel, valamint a norvégiai tromsoi egyetemmel (The Arctic University of Norway) kibővült EUGLOH 2.0 immár kilenc intézménnyel, új környezetet és új szakmai lehetőségeket teremt a hallgatók, oktatók, kutatók és munkatársaik számára. Számos külföldi ösztöndíjban, projektben és képzésben vehetnek részt, világot láthatnak, kultúrákat ismerhetnek meg.

 

A EUGLOH egyetemek filozófiája a befogadásra és a közösségre épül: a programok bármely tag számára elérhetőek. A hallgatóknak ez lehetőséget jelent, hogy tanulmányaik során más egyetemek hallgatóival találkozzanak a rövidebb kurzusokon, hosszabb tréningeken, nyári egyetemeken. A hallgatók így egy nagyobb közösség teljes jogú polgáraként járhatnak órákra és érezhetik, hogy részei a nemzetközi vérkeringésnek.

 

A EUGLOH tagjaként az egyetemi polgároknak lehetőségük van párnapos programra vagy akár két hónapnál hosszabb időre is kiutazni a választott intézményekbe. Az online projektekhez és kurzusokhoz pedig bármikor csatlakozhatnak a jelentkezők.

 

A szövetség tagjai számára olyan új lehetőségek nyílnak, mint a közös szakmai projektek és a tudományos infrastruktúra használata, például a biomedicina, az élettudományok és a társadalomtudományok területén. A különböző tudományterületeket összefogó programok számos jóléttel és közegészségüggyel kapcsolatos kihívással is foglalkoznak. Az együttműködés eddigi sikeres programja a többi közt a Rush Game elnevezésű kezdeményezés - amely kifejezetten a gyógyszermarketing témában segíti az érdeklődőket -, illetve az SZTE egyik legnépszerűbb kurzusa az Open University, ahol mások mellett a bölcsésztudományok képviselői mutatták be, hogyan csatlakoznak a globális egészség témaköréhez.

 

A programokat a szövetség anyagilag is támogatja, még könnyebbé téve a hallgatók számára a bekapcsolódást - áll a közleményben.