Négy nap, négy film: a Belvárosi Moziban ünneplik a hetvenéves Sopsits Árpádot

Az ünnep és vele a vetítések nem kizárólag a magyar filmezés egyik megkerülhetetlen nagyságának szólnak, hanem Sopsits Árpád esetében egy szegedi születésű művészt is köszönthetünk születésnapján.
Bod Péter

2022. november 02. 14:15

Négy nap, négy film: a Belvárosi
Moziban ünneplik a hetvenéves Sopsits Árpádot

A szegedi kapcsolódásoknak ezzel nincs vége, mert Sopsits Árpád több alkalommal volt tagja volt az itt rendezett Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének, mondhatni ebben az értelemben is hazajár.

 

 

 

A Hevesi Sándor- és Balázs Béla-díjas színház- és filmrendező, forgatókönyvíró, költő nagyjátékfilmjei, dokumentum- és koncertfilmjei több mint kétszáz nemzetközi filmfesztiválra kaptak meghívást és számos díjat nyertek. Sopsits Árpád sokoldalúságát mutatja, hogy a filmrendezés mellett színpadi művek szerzője is, rendezőként megfordult a Vígszínházban, a Merlin Színházban, a Nemzeti Színházban, az Új Színházban, a Gyulai Vársínházban, a Szekszárdi Német Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban is.

 

 

November 7.
Céllövölde

85 perc, 1990

Szereplők: Lengyel Zoltán, Danyi Judit, Kovács Lajos, Monori Lili, Nagy Feró, Jordán Tamás.

 

A régi céllövöldét kénytelen eladni a tulajdonos. Fia, Feri búcsúzóul lőhet még egyet. Néhány évvel később ugyanez a fiú egy rendőrnyomozóval szemben ül. A féltve őrzött puskával lelőtte az apját. A holttestet elrejtette az ágyneműtartóban, majd az anya segítségével elásta, de a bűntény napvilágra került. Ferit letartóztatták. A nyomozó szeretné megérteni a gyilkosság indítóokait, megismerni a fiú személyiségét, viszonyát a családhoz, a világhoz. Feri azonban nem ad tisztességes válaszokat. Apjáról azért elmond egy-két történetet.

 

November 8.
Torzók

98 perc, 2001

Szereplők: Mácsai Pál, Mészáros Tamás, Csizmadia Szabolcs, Zsilák Attila, Müller Péter, Thúri Imre, Tóth Krisztián.

 

Áron kilenc éves, szülei fél éve váltak el. A bíróság a fiút az apjának ítélte, aki fél évi küszködés után intézetbe adja a gyerekét. 1960-ban vagyunk, pár évvel a forradalom után. Az intézetben vasfegyelem van: az ötvenkét gyereket három nevelő és az igazgató tartja kordában, nem éppen humánus eszközökkel. A felnőttek azonban nemcsak a gyerekeket, de egymást is megfélemlítik...

 

Sopsits Árpád ezért a filmjéért a 32. Magyar Filmszemle legjobb rendezés díját, Mácsai Pál a legjobb mellékszereplő díját kapta.
 

 

November 9.
A hetedik kör

107 perc, 2008

Szereplők: Vilmányi Benett, Eröss Tamás, Vicsotka Anna.

 

Nagyon megszoktuk és szeretjük is azt hinni, hogy a gyermekek ártatlanok, holott a gonosz bennük is ott lakozik. Valójában azonban kiszolgáltatottságuk, manipulálhatóságuk miatt akár áldozatokká is válhatnak (lásd egyes szekták, sátánizmus). Olyan tény ez, amivel ma bárhol a világon számolni kell. A film az elmúlt években Magyarországon megtörtént, megmagyarázhatatlannak tűnő tragikus események motívumaiból építkezik. Elsősorban azt az atmoszférát kívánja bemutatni, amiben ezek a dolgok megtörténtek, megtörténhettek, egyfajta látleletet adva korunk összezavarodott lelkületéről. A történet a kamaszkorról, az élet és a halál különös megtapasztalásáról szól, amikor a gyermekekben szinte egyszerre ébred fel a szexuális- és a halálvágy.
 

 

November 10., 17:30
A martfűi rém

121 perc, 2016

Szereplők: Károly Hajduk, Gábor Jászberényi, Anger Zsolt, Mónika Balsai, Piroska Móga, Eszter Csépai.

 

Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját.
 

 

A Martfűi rém vetítését követően az ünnepelttel filmjeiről és Saját kéz című verseskötetéről Sághy Miklós filmesztéta beszélget.