Ultimátum: négy megszállt régió kiürítését követelik az oroszok Ukrajnától, de Putyinék egyre nagyobb bajban vannak

Halmai Péter Széchenyi-díjas akadémikust, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárát, a Magyar Tudományos Akadémia Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának elnökhelyettesét kérdezett a 24.hu Oroszország várható helyzetéről.
Cservenák Zoltán

2022. december 27. 15:35

Ultimátum: négy megszállt régió kiürítését követelik az oroszok Ukrajnától, de Putyinék egyre nagyobb bajban vannak

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb hír, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt követeli: az ukránok ürítsék ki a négy, nemrég oroszok által annektált megyét. Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja területeit nem ellenőrzik teljes egészében az orosz katonák, Moszkva most mégis ultimátumot adott Kijevnek. A CNN információi szerint az oroszok vélhetően azért álltak elő ezzel a követeléssel, mert egyre több hír látott napvilágot egy lehetséges februári orosz-ukrán béketárgyalásról. Lavrovék most azt mondják, amíg Ukrajna nem vonul ki a négy említett régióból, addig szóba sem jöhet a megegyezés.

 

„Oroszország annyira elvesztette a szavahihetőségét, hogy már mindenki számára világossá vált: Putyinékat kizárólag geopolitikai – esetenként vélt – érdekek vezetik, ez pedig kiszámíthatatlanságot okoz. Egy idős gázkereskedő mondta néhány hónappal ezelőtt, hogy nagyon nehéz lesz helyreállítani ezt a kapcsolatot, hiszen odalett a bizalom”

 

– mondta a 24.hu-nak Halmai Péter. Az akadémikus szerint az Oroszország elleni uniós szankciók igazán csak most kezdenek működni.

 

A szakértő emlékeztet: az oroszok naponta 1,2 millió hordónyi kőolajat adtak el Európának a háború ellőtt, novemberben viszont már csak 95 ezer hordónyit. Ráadásul csak december 5-étől lépett életbe az orosz kőolajra vonatkozó szankció. A gáznál a korábbi 40 százalékos európai piaci részesedésük 10 százalék alá csökkent.

 

A szankciók miatt az oroszok kénytelenek 20-30 százalékos kedvezménnyel eladni a kőolajt, a nyersanyag-kereskedelem visszaesése 4 százalékos GDP-csökkenést okoz.

 

Halmai Péter szerint:

 

„a szakértők a szankciókat lassan ható méreghez hasonlítják”.

 

Az sem mellékes, hogy jövőre az orosz állami kiadások 30 százalékát vihetik el a védelmi kiadások.