Négy éve még a Szegedi Tudományegyetem hírnevének elkopása, romlása miatt aggódott a rektori pályázatában Gulyás László

A szexista, rasszista és homofób kijelentéseivel a Szegedi Tudományegyetem hírnevét megcibáló történész 2017-ben a három pályázó között volt a rektori címre.

2021. május 09. 22:34

Négy éve még a Szegedi Tudományegyetem hírnevének elkopása, romlása miatt aggódott a rektori pályázatában Gulyás László

Néhány év alatt nagyot fordult a világ Gulyás Lászlóval: 2017-ben még rektornak jelöltette magát, 2021 tavaszán viszont elbocsájtotta őt az egykori „vetélytársa”, Rovó László. Gulyást – viszonylag nagy meglepetésre – a Kásler-féle Magyarságkutató Intézetből is elküldték, pedig a történész állítólag gyakran emlegette, hogy országos cimborája az emberminiszter.

A Népszava emlékeztetett: Gulyás László akár a Szegedi Tudományegyetem rektora is lehetett volna, mivel négy éve ő is pályázott, akárcsak Rovó László és Máté-Tóth András vallástudós. Gulyás Lászlót a 52 tagú szenátusból senki sem támogatta, és végül Rovót szavazták meg rektornak.

Stratégaként és menedzserként pályázott

A Szegedi Tudományegyetemről időközben elküldött Gulyás rektori pályázata idején – a Délmagyarország 2017-es cikke szerint – a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézeténél volt állományban. A sors iróniája, hogy Gulyásnak a többi között épp a cigányság ellen tett egyik kijelentése miatt is kellett távoznia az egyetemről. A hallgatók panaszlevele szerint a történész az egyik óráján úgy fogalmazott: „Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem...”.

Az is elgondolkodtató, hogy a történész rektori pályázatának egy rövid elemzésében az egyetem jövőjére leselkedő veszélyek között például megemlítette a „minőségi romlást az oktatás és kutatás színvonalában”, de Gulyás László aggódott „az SZTE hírnevének elkopása, romlása” miatt is.

Mára az Orbán-kormánynak is kellemetlenné vált történész szegedi rektorként reálisabb helyzetértékeléssel alkotott volna új stratégiai célokat, ígérete szerint felszámolta volna a sok párhuzamosságot, ezzel növelve a hatékonyságot, és elmélyítette volna az integrációt a karok és intézetek között.

Arra is felhívta a figyelmet pályázatában, hogy szerinte a Szegedi Tudományegyetem pazarló humánerőforrás-gazdálkodást folytatott az oktatói/kutatói állománnyal. Azt írta: „A PhD-fokozatot megszerző hallgatók egy részét – nem csupán a levelezősöket, hanem a nappalisokat is – a fokozat megszerzése után státusz hiányában nem tudjuk megtartani”.

Erősítette volna a Szegedi Tudományegyetem márkanevet

A Markmyprofessor.com oldalon többek által minimum furcsán értékelő oktatóként jellemzett Gulyás a vezetői koncepciójában az oktatók teljesítményértékelésének hiányát és az ebből fakadó problémákat is felsorolta az egyetem gyengeségei között. Sőt, a történész szerint „Az oktatói gárda egy része alacsony színvonalú oktatói teljesítmény nyújt. Ezzel az SZTE mint rombolásához járul hozzá”. Egy mondattal később hozzáteszi: „Ezeket a kollégákat »potyautasként« hosszú évek óta hurcoljuk magunkkal”.

Gulyás „stratégiai akciókat” is felvázolt a Szegedi Tudományegyetem erősítésére. Ezek között van „a márkanév további erősítése” amihez elengedhetetlen „megtalálni azokat a hívószavakat, szlogeneket, amelyek még vonzóbbá teszik az SZTE-et”.

A Gulyás László-ügy

A történész,  február 17-i órája után diákok egy csoportja panaszlevelet írt a Szegedi Tudományegyetemnek, és ebben felsorolták azokat a botrányos, rasszista, homofób és szexista kijelentések sokaságát, amiket az előadásán állítólag az oktató tett. Ezek a kijelentések széles körben ismertek lettek, miután lapunk, ezt kirobbantó cikke után csaknem a teljes hazai sajtó átvette az ügyet. Az etikai vizsgálatnak azt kellett tisztáznia, hogy valóban elhangoztak-e olyan kijelentések, amik szerint Gulyás László „utálja a cigányokat”, „fekete ribancnak” tartja Kamala Harris-t, az Egyesült Államok alelnökét, és ami úgy hangzott: Afrikában a „négerek lófaszt se csináltak”. Gulyás március 15-én rangos állami kitüntetést kapott Áder Jánostól, később kérdésként merült föl, hogy az érintettek mikor tudták meg: létezik a hallgatói panaszlevél a súlyos állításokkal. Később Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bocsánatot kért Ádertől, amiért elismerésre terjesztették föl a szegedi történészt. A Szegedi Tudományegyetem végül május 4-én adott ki közleményt, ebben azt írták: „a Szegedi Tudományegyetem rektora, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével összhangban, meghozta a szükséges munkáltatói intézkedést”. Az egyetem homályos közleményét később több parlamenti képviselő beszámolója alapján a parlament Kulturális bizottságának május 5-i ülésén a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Hankó Balázs Zoltán tette helyre. Hankó azt mondta a bizottságnak: az SZTE arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy a professzort elmarasztalták, munkaviszonyának megszüntetését kezdeményezték. Érdekesség, hogy a magát Kásler Miklós barátjának tartó történészt, aki 1993 és 1998 között a Fidesz Csongrád megyei pártigazgatója is volt, elküldték a Kásler-féle Magyarságkutató Intézetből. A Gulyás-ügyről Botka László azt mondta: „más embert bántani a bőrszíne és származása miatt bunkóság. Primitív bunkóknak pedig semmi keresni valójuk nincs a Szegedi Tudományegyetemen”.