Négy év alatt 1200 milliárd forint plusz forrást adna az egészségügyre az ellenzék

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt győzelme esetén bevezetné, hogy akit 6 hónapig nem tudnak megműteni, annak kifizetné az állam a beavatkozást egy magánszolgáltatónál. Az ellenzéki jelölt a „kommunista utasításos rendszer” helyett európai piacgazdasági módszerekkel reformálná meg az egészségügyet.
Cservenák Zoltán

2022. január 14. 13:45

Négy év alatt 1200 milliárd forint plusz forrást adna az egészségügyre az ellenzék

Márki-Zay Péter a Facebookon, a II. kerületi Kapás utcai szakrendelő elől közvetített online sajtótájékoztatón kijelentette: a lepusztult egészségügy a szakszerűtlen orbáni kormányzás tünete. Az ellenzéki pártoknak a magyar állampolgárok élete mindennél fontosabb, a Fidesznek azonban csak üzletet jelent.

 

Szerinte a kormány szándékosan lepusztította az állami egészségügyet, hogy a polgárok „fideszes oligarchák kórházaiban, Tiborcz István ingatlanjaiban, Mészáros Lőrinc biztosítójával biztosítsák magukat”.

 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt is elmondta, ha az ellenzék alakíthat kormányt, akkor egybiztosítós modell keretében a már ma is meglévő gyakorlatok alapján fogják átszervezni az egészségügyet. Mindenkinek biztosítják azt az ellátást, amit ma külföldi magánklinikákon csak a fideszes gazdagok kapnak.

 

Ha valakit hat hónapon belül nem műtenek meg, és műtétjét csak egy magánszolgáltató tudja biztosítani, akkor az államnak azt ki kell majd fizetnie. Ez igaz lesz a laborszolgálatásokra is 

 

– mondta Márki-Zay Péter.

 

Szerinte a Fidesz fizetőssé akarja tenni az egészségügyet. Megjegyezte, belsős információik vannak arról, hogy a választás után a Fidesznek milyen tervei vannak a magánosításra és az üzleti haszonszerzésre.

 

A magyarok az egészségügyi költségek 30 százalékát saját zsebből fizetik, ami az egész unióban a legmagasabb arány.

 

Márki-Zay Péter azt ígérte, hogy a „Fidesz által lepusztított egészségügy” részesedését a nemzeti össztermékből a tavalyelőtti 4,5 százalékról az uniós átlag 7 százalékra emelik négy év alatt. 1200 milliárd forintos költségemeléssel érnék el azt, hogy jelentős béremelést kapjanak az orvosok után az egészségügyi szakdolgozók is.

   

A miniszterelnök-jelölt közölte, meg kell szüntetni az orvosok szolgálati jogviszonyát, a nyugati piacgazdaságokban szokásos módon a teljesítményt és a minőséget meg kell fizetni.

 

Nem kommunista utasításos rendszerrel, hanem európai piacgazdasági módszerekkel fogják megreformálni az egészségügyet – hangoztatta Márki-Zay.

 

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, Budapest hármas számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a kormány nem tartja be ígéreteit, mivel egy több százmilliárd forintos megszorítócsomag részeként az Egészséges Budapest-programnak járó 13 milliárd forintot megvonja a budapestiektől. Szerinte éppen ezért is „becsületbeli kérdés” a budapestieknek a kormányváltás.

 

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Budapest négyes számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje a 2019-es önkormányzati választás miatti politikai bosszúval magyarázta az egészségügy kormányzati „lerohasztását”. A Fidesz így akar fizetőképes keresletet teremteni oligarchái magánegészségügyi intézményeinek.

 

 

(MTI)

 

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/Balogh Zoltán)