Ne vegyünk élő állatot ajándékba! – húsvéti NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők

A húsvéti időszakban sokan vesznek ajándékba nyulat. Rengeteg állat azonban pár nap múlva utcára kerül. Ezért az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kér mindenkit, csak akkor vegyenek háziállatot, ha tudnak róla gondoskodni.
Cservenák Zoltán

2022. április 15. 08:40

Ne vegyünk élő állatot ajándékba! – húsvéti NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők

Már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, amit sokan arra használnak, hogy elkápráztassák gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni – írja közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület.

 

Az ünnepi csillogás hamar elmúlik

 

Az Orpheus azt is írja, az ünnepek alatt az ajándékba összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: a nyuszi vagy kiscsibe ellátása már fáradtságba kerül, nehézségbe ütközik.

 

Kukába dobják, út szélén eleresztik, wc-be húzzák le a megunt állatokat

 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai az elmúlt években durva esetekkel is találkoztak, amikor a felelőtlen állattartók meg akartak szabadulni korábbi kedvenceiktől. Amellett, hogy a megunt kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalaktól wc-ben lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni. Utóbbi akkor jelent problémát, ha a madár nem a természetes élőhelyére kerül. 

 

Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik. Ezen felül a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

 

Mit ajándékozzunk Húsvétra?

 

Seres Zoltán arra hívja fel a figyelmet, felelős állattartó az állat egész életére gondol, amikor megveszi. Élő állat helyett csokidíszeket, plüssfigurákat, játékot érdemes venni a gyerekeknek. „Készítsen szeretteinek saját kezűleg ünnepi ajándékot, meglepetést” – ajánlja Seres Zoltán.

 

Nyuszimentő Akció
 

Utcára dobva a háziállatként tartott nyuszi önálló életre képtelen. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig, ha semmilyen más megoldás nincsen... utcára dobás helyett díjmentesen leadható az állatvédőknek minden megunt nyuszi. A szervezet honlapján lehet felvenni az állatvédőkkel a kapcsolatot.