Ne csodálkozzon, ha a hétvégén népviseletbe öltözött táncosokkal találkozik a szegedi belvárosban: pénteken néptáncfesztivál kezdődik

Hat együttes több száz fiatal táncosa mutatkozik be és ad számot tudásáról a pénteken kezdődő XIII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon. Az 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét őrző fesztivált minden második évben rendezik meg Szegeden.
Rafai Gábor

2022. július 05. 13:30

Ne csodálkozzon,
ha a hétvégén népviseletbe öltözött táncosokkal találkozik a szegedi belvárosban: pénteken
néptáncfesztivál kezdődik

A több évtizedes múlttal rendelkező fesztivál július 8. és 10. között várja a néptáncot és népzenét kedvelőket. 

 

A rendezvényen a két hazai együttes – a Szeged Táncegyüttes, valamint a Tiszavirág Néptáncegyesület – mellett nyíregyházi, békéscsabai, szegvári és hódmezővásárhelyi néptánccsoportok is fellépnek.

 

A tizedik jubileumi fesztivál szervezése kapcsán merült fel, hogy legyen a Martin-fesztivál az ifjúsági korosztály bemutatkozó terepe. Egyrészt mert nem nagyon van az országban kifejezetten erre a korosztályra specializálódott olyan bemutatkozási lehetőség, ahol komoly szakmai megmérettetés és díjazás is társul a bemutatkozáshoz, másrészt ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amivel képesek teljes esztétikai élményt nyújtani, miközben a lelkesedésük, szenvedélyük, odaadásuk páratlan.

 

Most is az ifjúsági korosztályt, 15-22 éves táncosokat várnak.

 

A fesztivál július 8-én, pénteken délután fél 6-kor a Széchenyi tér–Kárász utca–Dugonics tér-útvonalon haladó menettánccal indul, ahol zenével, énekkel, tánccal vonulnak majd fel a népviseletbe öltözött együttesek. A rendezvényt este 6 órakor nyitják meg a Dugonics téri színpadon, ahol a fesztiválon részt vevő együttesek rövid műsorral mutatkoznak be. 

 

Másnap, szombaton a Kisszínházba várják a szegedieket az este 7 órakor kezdődő nyilvános folklórestre, ahol az együttesek a zsűri és a közönség előtt mutatják be a programjukat. 

 

A műsorra a belépés ingyenes, de jegyhez kötött. Jegyek igényelhetők az IH Rendezvényközpontban, illetve a helyszínen, amennyiben az előadás napjára még marad.

 

A nyilvános programokon túl a részvevőket további szakmai programok és kötetlen szórakozási lehetőség várja.

 

Résztvevő együttesek:

  • Figurás Táncegyüttes (Nyíregyháza)
  • Bartók Táncegyüttes (Békéscsaba)
  • Dobbantó Néptáncegyüttes (Szegvár)
  • Árendás Néptáncegyüttes (Hódmezővásárhely)
  • Szeged Táncegyüttes (Szeged)
  • Tiszavirág Néptáncegyesület (Deszk, Szeged)