Navracsics Tibornak szorult helyzetben nem erős oldala az igazmondás

Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter tavaly szeptember közepén még tudta, mi a baja az Európai Bizottságnak a magyarországi alapítványi formában működő egyetemek kuratóriumainak összetételével.
Bod Péter

2023. január 12. 12:34

Navracsics Tibornak szorult helyzetben nem erős oldala az igazmondás

Ma nem már nem tudja, nem érti, vagy úgy tesz, mint aki nem tudja, és nem érti. Félreértésről beszél. Pedig erről a legkevésbé sem lehet szó.

 

Felizzott a levegő a hazai felsőoktatás körül, amikor az Európai Bizottság bejelentette, hogy felfüggeszti az alapítványi formában működő magyar egyetemek részvételét az Erasmus+ és a Horizon Europe pályázatain. Ennek következtében több százmilliárd forintos pályázati összegektől eshet el a magyar felsőoktatás. Az elmúlt napokban többször írtunk erről a témáról, jelezve, hogy nagy a baj.

 

Az Európai Bizottság (EB) a pályázati összegek folyósításának felfüggesztését azzal indokolta, hogy továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartják a hazai az alapítványi egyetemeket. Erre reagált úgy hétfőn az uniós ügyekekért felelős magyar miniszter, hogy az EB-vel folytatott tárgyalások során nem merült fel aggályként, hogy aktív politikusok ülnek az alapítványok kuratóriumaiban.

 

Pedig felmerültek. Erre éppen Navracsics Tibor korábbi szavai cáfolnak rá. A miniszter tavaly szeptember közepén éppen Brüsszelből érkezett haza, és sajtótájékoztatón ismertette az EB-vel folytatott tárgyalásainak eredményét, amelynek tárgya mások mellett éppen a hazai alapítványi egyetemek voltak.

 

Ezen a tavaly szeptemberi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány szigorú összeférhetetlenségi szabályokat fog életbe léptetni a közfeladatot ellátó közalapítványok esetében, ebbe tartoznak bele az alapítványi egyetemek is. 

 

Tavaly szeptember 18-án a sajtótájékoztatóról megjelent tudósításokban arról lehetett olvasni, hogy „Ez az uniós szabályok átvételét jelenti a gyakorlatban, amelyek alapján összeférhetetlenséget jelenthet a kuratóriumi tagok esetében politikai szimpátia is.”

 

Huszonegy alapítványi formában működő hazai egyetem esetében azok kuratóriumaiban nem egyszerűen „politikai szimpátiával” rendelkező személyek ültek és ülnek, hanem tucatszámra hivatalban lévő miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok, kormánypárti országgyűlési képviselők, polgármeseterek és alpolgármesterek, megyei közgyűlési tagok és önkormányzati képviselők.

 

 

A Szeged.hu erre alapozva írt akkor arról, hogy vélhetően távoznia kell a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumából Trócsányi Lászlónak, aki 2014 és 2018 között a harmadik Orbán-kormány igazságügyminisztere volt, jelenleg pedig a Fidesz Európai parlamenti képviselője. Navracsics bejelentéséből nem következhetett más.

 

Egy nappal a tavaly szeptember 18-ai Navracsics-sajtótájékoztató után a kormányzópárt a parlamentnek benyújtotta a közérdekű közhasznú alapítványok kuratóriumi tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat, amelyek annak ellenére sokat finomodtak, hogy a kormányzati kommunikáció szerint az „rendkívül szigorúnak” nevezhető. A végeredmény egészen másról tanúskodik. A parlament elfogadta jogszabályból kiderült, hogy minden maradhat a régiben, vagyis egyetlen aktív politikusnak sem kell távoznia a kuratóriumokból. 

 

Nem csekély az ellentmondás a között, hogy a tavaly szeptember 18-án még a „politikai szimpátia” is a kizáró okok között szerepelt (jelentsen ez bármit is), de alig valamivel, mint egy nap elteltével már a miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok, kormánypárti országgyűlési képviselők, polgármeseterek és alpolgármesterek, megyei közgyűlési tagok és önkormányzati képviselők is maradhattak a jelzett testületekben. 

 

Vélhetően nem történt más, mint az, mint korábban többször. Az Európai Bizottságnak tett ígéret Budapesten már egészen másként hangzik, mint Brüsszelben. És azon az sem sokat változtat, hogy először még idehaza a brüsszeli mondatok csengenek vissza, ám amikor jogszabályként fogalmazzák meg, akkor éppen a lényeg vész el belőle. 

 

 

Egy korábbi, a témával foglalkozó cikkünkben már jeleztük: „Érdekesség, hogy Navracsics Tibor a kuratóriumok politikamentesítéséről beszélve nem említette meg, hogy maga is érintett lehet, mert kuratóriumi elnöke a Pannon Egyetem legfőbb döntéshozói testületének.” 

 

Ennyit Navracsics Tiborról, az Európai Bizottságról, a szigorú összeférhetetlenségi szabályokról, a politikai szimpátiáról, az alapítványi egyetemek kuratóriumairól és az esetleges félreértésekről.