A Pénzügyminisztérium államtitkára elismerte: már decemberben tudott a kormány arról, hogy az unió leállítja az Erasmus+-t és a Horizont Europe programokat

A kormány továbbra is tagad.
Kékes Viktória

2023. január 24. 11:28

A Pénzügyminisztérium államtitkára elismerte: már decemberben tudott a kormány arról, hogy az unió leállítja az Erasmus+-t és a Horizont Europe programokat

Múlt héten írtunk arról, hogy a nyáron elfogadott 2023-as központi költségvetésben a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatási kiadásai között a „Nemzetközi, európai uniós és határon túli felsőoktatási feladatok, programok támogatása” költségvetési sor mellett 1 milliárd forintos tétel szerepel. A tavalyi év utolsó napjaiban azonban rendeleti úton módosították a költségvetést. Az új változatban már kereken 6 milliárd forinttal emelkedett a Nemzetközi, európai uniós és határon túli felsőoktatási feladatok, programok támogatására szánt összeg. Így már összesen 7 milliárd forint áll rendelkezés ezekre a célokra.

 

A keretösszeg emelkedése kapcsán több forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy valószínűséggel a kormány előre elkülönítette az Erasmus+ diákcsere-program kieső finanszírozására szolgáló összeget. Ha ez így történt, akkor sok mindenről beszélhet a kormány, de arról a legkevésbé, hogy váratlanul érte volna az Erasmus+-program keretében érkező pénzek felfüggesztése.

 

Navracsics Tibor hétfőn mégis azt mondta az RTL Híradónak, ez csak véletlen egybeesés:

 

„Én úgy tudom, hogy ez általában a külföldi ösztöndíjasok növelését támogató összegről van szó. Szijjártó miniszter úr azt hiszem két hete írt alá Törökországgal egy olyan megállapodást, ami jelentősen növelné a Magyarországon tanuló török diákoknak a létszámát”.

 

Egész pontosan ötvennel több török ösztöndíjas diákot fogad Magyarország idén, erről állapodott meg Szijjártó Péter január 13-án a török oktatási miniszterrel. Aligha miattuk van szükség ennyivel több pénzre. 

 

A 6 milliárd forintos módosításról a költségvetési bizottságban az ellenzék is megkérdezte a kormányt.

 

„Én ez alapján azt látom, hogy önök pontosan tudták, hogy ki lesznek zárva a fideszes potentátokkal leuralt programból, és majd magyar adófizetői pénzből próbálják azt pótolni. Így van ez vagy tévedek?” – tette fel a kérdést Vajda Zoltán, a költségvetési bizottság MSZP-s elnöke.

 

Válaszában Banai Péter Benő elismerte, hogy az Erasmus miatt emelték meg a költségvetési kiadásokat.

 

„A kormány szándéka az, hogy a magyar diákok nemzetközi ösztöndíjprogramokban részt vehessenek. Hogyha Erasmus forrás erre a célra nem áll majd rendelkezésre, akkor a költségvetés kész többletforrást biztosítani. Ez mutatkozik abban a változtatásban, amit elnök úr említett”.

 

A Pénzügyminisztérium államtitkárának beismerése ellenére a kormány továbbra is tagad. Az RTL kérdésére azt írták, az emelés a külhoni felsőoktatási stratégia, az év végén bejelentett diaszpóra-ösztöndjak, és a nemzetköziesítési célkitűzések fedezetét biztosítja.

 

Navracsics Tibor holnap utazik Brüsszelbe, hogy Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosokkal tárgyaljon. Az uniós források lehívásáért felelős miniszter a Partizánban azt mondta, a látogatás célja, hogy megtudja: „akkor most egész pontosan mi a helyzet”. Egy biztos: ha az Európai Bizottság nem elégszik meg azokkal a „dinamikus összeférhetetlenségi” szabályokkal, amikkel megpróbálta kicselezni a kormány az uniós testületet, 34 embernek biztosan távoznia kell a modellváltáson átesett egyetemek alapítványának kuratóriumából. Köztük van Navracsics is, aki azt állítja: a kormány erre is hajlandó. 

 

Címlapon

mutasd mind