Navracsics Tibor az uniós felsőoktatási pénzek elvonásáról: Bízom benne, hogy csak félreértésről van szó

Reagált az uniós forrásokért is felelős területfejlesztési miniszter arra, hogy hogy azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, nem kaphatnak támogatást az Erasmus+-csereprogramból, amit az Európai Unió finanszíroz.
Kékes Viktória

2023. január 10. 08:04

Navracsics Tibor az uniós felsőoktatási pénzek elvonásáról: Bízom benne, hogy csak félreértésről van szó

„Bízom benne, hogy csak félreértésről van szó, és az Európai Bizottság nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitájának a költségét” 

 

– kommentálta Navracsics Tibor az RTL Híradójának azt a tegnapi hírt, ami szerint nem kaphatnak támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

 

Az uniós forrásokért is felelős területfejlesztési miniszter szerint az Európai Bizottság soha nem jelezte a tárgyalások során, hogy aggályosnak tartaná, hogy aktív politikusok vesznek részt ezeknek az alapítványoknak a kuratóriumában.

 

„Meg fogjuk keresni az Európai Bizottságot és le fogunk ülni tárgyalni, hogy pontosan mire gondoltak, hiszen amit kértek, azt teljesítettük”.

 

 

Az Európai Bizottság szigorú öszeférhetetlenségi szabályok megalkotását kérte a kormánytól az alapítványi működésre áttért egyetemek esetében. Mi is úgy gondoltuk, hogy ez szükségszerűen azzal jár majd, hogy a kormánypárti politikusoknak (így például a Szegedi Tudományegyetem kuratóriumi tagjának, Trócsányi Lászlónak) távoznia kell majd milliós fizetést jelentő tisztségükből. Végül a kormány mégis úgy döntött, hogy akár élethosszig maradhatnak. A jelek szerint az EB szerint ez nem fér bele a szigorú összeférhetetlenség fogalmába, így aztán a hallgatók és a kutatók látják kárát az egyetemek elfideszesítésének.