Navracsics Tibor: Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar operatív programokat

Elértük a célunkat, az év végéig minden olyan megállapodást aláírt Magyarország az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi az európai uniós forrásokhoz való hozzáférést – közölte a területfejlesztési miniszter Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videóüzenetében. Csakhogy...
Garai Szakács László

2022. december 22. 17:41

Navracsics Tibor: Az Európai Bizottság
jóváhagyta a magyar operatív programokat

Navracsics Tibor beszámolt arról, hogy a hét elején a magyar kormány nevében aláírta a nemzeti helyreállítási tervvel kapcsolatos megállapodást, csütörtökön pedig az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar operatív programokat és magának a partnerségi megállapodásnak a szövegét.

 

Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg megérkezzen, meg lehessen kezdeni a pályázatok kiírását és elindulhassanak azok a fejlesztések, amelyeket az európai uniós forrásokkal támogatni lehet.

 

 

Navracsics Tibor köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt fél év „megfeszített” tárgyalásai során támogatták, továbbá azoknak, akik a szakmai anyagokat előkészítették, akik az Európai Bizottsággal egyeztették a magyar elképzeléseket, akik segítették a vállalásokat megtenni, és azokat teljesíteni.

 

Köszönetet mondott azoknak is, akik folyamatosan kritizálták és bírálták munkájukat, „hiszen így ébren tartották bennünk a teljesítményvágyat”. Akik támogattak, és segítettek, nélkülözhetetlenek voltak, akik bíráltak, azok pedig jobb teljesítményre ösztönöztek.

 

Hogy mondták ezeket Brüsszelben?

Így:

 

az Európai Bizottság közleménye szerint „Magyarország

  • úgynevezett gyermekvédelmi törvényének rendelkezései, valamint
  • a tudományos élet szabadságát
  • és a menedékjogot

érintő súlyos kockázatok konkrét és közvetlen hatást gyakorolnak a Chartának való megfelelésre három kohéziós program és a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap egyes specifikus célkitűzéseinek végrehajtása során.” Az uniós testület negyedikként a igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos hiányosságokat is megemlíti. 

 

„Ezen okok miatt Magyarország e programok vonatkozó részei tekintetében jelenleg nem teljesíti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt horizontális feljogosító feltételt.”

 

Az Európai Bizottság szerint „a kohéziós és belügyi alapokra alkalmazandó szabályok, azaz a közös rendelkezésekről szóló rendelet értelmében a feljogosító feltételek teljesítésének elmulasztása esetén a Bizottság nem térítheti vissza az érintett kiadásokat, a technikai segítségnyújtás és a feljogosító feltételek teljesítése céljából benyújtott kiadások kivételével”, és ez „nem vonja maga után az előfinanszírozás kifizetésének felfüggesztését”.

 

Azaz: a Bizottság jóváhagyása nagyon fontos lépés a pénz elköltéséhez és ahhoz, hogy 2022-ben ne veszíthessünk belőle véglegesen, ugyanakkor a jelentős részét továbbra sem tudja lehívni a kormány.

 

(MTI)