Navracsics helyettese szerint minden uniós országnál átláthatóbbak a területfejlesztési pályázatok Magyarországon

Az alapítványi egyetemek kuratóriumai pedig oly mértékben autonómok, hogy a kormánynak már abba sincs beleszólása, hogy kik legyenek kurátorok.
Kékes Viktória

2023. február 14. 11:46

Navracsics helyettese szerint minden uniós országnál átláthatóbbak a területfejlesztési pályázatok Magyarországon

A Spirit FM Exkluzív című műsorának vendége volt Latorcai Csaba, aki a több ezer milliárd forintnyi uniós területfejlesztési pályázatokkal kapcsolatban azt mondta, folyamatosak az egyeztetések az unióval, a héten is érkeznek Magyarországra az Európai Bizottságtól szakértők, a megegyezés értelmében pedig számos intézkedést hoztak. Itt példaként az Integritás Hatóságot hozta fel, amely állítása szerint a kormánytól teljes egészében független szervezet. Emellett a területfejlesztési miniszter munkaszervezetében létrejött egy belső ellenőrzési igazgatóság, és a testületek tagjait pályázati úton választják ki. 

 

„Ennél nagyobb transzparencia egyetlen egy európai uniós országban sincsen” – az államtitkár szerint.

 

Az Erasmus-ügy kapcsán Latorcai kijelentette, hogy a miniszteri kuratóriumi lemondásokkal a cél az Európai Unióval való megállapodási folyamat felgyorsítása volt,

 

„oly mértékben autonómok ezek az alapítványok, hogy a kormánynak már nincs beleszólása, hogy kik legyenek kurátorok”.

 

 

A valóságban Magyarország az unió legkorruptabb országa, az EU-s források felhasználása miatt akkora a korrupciós kockázat, hogy az unió jelenleg is visszatartja a hazánknak járó támogatásokat. Ha a kormányon múlt volna, akkor a fideszes miniszterek még mindig az alapítványi egyetemek kuratóriumaiban ülnének, méghosszá élethosszig tartó megbízatással. De az uniónak még itt sem a személyekkel, hanem a korrupcióval volt baja, attól tartottak ugyanis, hogy a kormánypárti politikusok részvétele az uniós források jogszerű elköltését veszélyezteti.

Vélemények

mutasd mind