Navracsics: Ha nekem felróható okból nem sikerül megállapodni Erasmus-ügyben, beadom a lemondásomat

A Partizán vendége volt az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Navracsics továbbra is azt állítja, meglepetésként érte a kormányt, hogy az Európai Bizottságnak problémája van a kormánypárti politikusokkal teletömött egyetemi alapítványok kuratóriumával. Abban bízik, az Erasmus és a Horizont kérdése is meg fog oldódni március végéig. Ha mégsem, és ez neki felróható okból történik, beadja a lemondását.
Kékes Viktória

2023. január 19. 08:00

Navracsics: Ha nekem felróható okból nem sikerül megállapodni Erasmus-ügyben, beadom a lemondásomat

A kormányülésről érkező miniszter elmondta: a jogállamisági kondicionalitási eljárás lezárásához az országgyűlésnek március közepéig van ideje elfogadni a szükséges, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos törvénymódosításokat. Navracsics abban bízik, ha ez megtörténik, ezt az eljárást is le lehet zárni. (A Bizottság a már meglévők mellett 10 további ún. szuperfeltételt írt elő a magyar kormány számára az uniós támogatások lehívásának feltételéül. Ezek zömében az igazságszolgáltatás reformjához kapcsolódnak.)

Az egyetemi alapítványi kuratóriumokkal kapcsolatban Navracsics (aki saját maga is érintett, hiszen a Pannon Egyetem kuratóriumi elnöke) ismét elmondta, hogy az Európai Bizottság a tárgyalások során egyetlen szempontot hozott be: az összeférhetetlenség kérdését. Erre válaszul két lehetséges megoldást vázoltak fel:

 

  • A hivatali összeférhetetlenség megállapítását, vagyis konkrétan kimondani, hogy politikusok pl. nem lehetnek kuratóriumi tagok.
  • Az ún. dinamikus összeférhetetlenség megállapítását, ahol arról van szó, hogy amennyiben esetről-esetre felvetődik az összeférhetetlenség, akkor azt egy összeférhetetlenségi nyilatkozattal, az adott személy döntésből való kizárásával oldják meg.

 

Navracsics azt állítja a Bizottsággal ez utóbbi mellett döntöttek. Azt nem kérték, hogy a kuratóriumokból bárki távozzon. (Navracsics állításával ellentétben a Bizottság és a Tanács 2022 szeptembere óta többször jelezte, hogy nem fogadják el a fideszes politikusokkal teletömött egyetemi alapítványi kuratóriumokat.)

 

„Ezért megyek ki jövő héten Brüsszelbe, megkérdezni, hogy akkor most egész pontosan mi a helyzet”. 

Navracsics állítja: azért érte meglepetésként őket január 18-án, hogy a modellváltó egyetemeket kizárják az Erasmus+-ból, mert erről a Bizottság hivatalosan nem értesítette őket. 

Amennyiben a megállapodás az lesz, hogy például az ő pozíciója összeférhetetlen, a Pannon Egyetem kuratóriumi elnökségéről le fog mondani. 

Navracsics biztos abban, hogy meg fognak állapodni a Bizottsággal, az Erasmus és a Horizont kérdése is meg fog oldódni március végéig. Ha mégsem, és ez neki felróható okból történik, beadja a lemondását.