Navracsics Tibor: A kormány kész kivenni a politikusokat az egyetemi kuratóriumokból

Az uniós források lehívásáért is felelős miniszter szerint mindössze két egyszerű jogszabály módosításról van szó, amelyekről akár egy hónapon belül szavazhat az Országgyűlés.
Kékes Viktória

2023. január 26. 07:29

Navracsics Tibor: A kormány kész kivenni a politikusokat az egyetemi kuratóriumokból

Brüsszelben tárgyalt Johannes Hahn költségvetésért és Mariya Gabriel kutatásért, oktatásért és kultúráért felelős biztossal Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter a találkozót követően azt mondta, hogy 2024 második félévééig az alapítványi fenntartású magyar egyetemeken nem fenyegeti veszély az Erasmus+, illetve a Horizont Europe programokat, mert finanszírozásuk megoldott. 

 

„Két aggályt jelzett az Európai Bizottság az alapítványi egyetemekkel kapcsolatban. Mind a kettő a kuratóriumi tagsággal összefüggő. Az egyik a politikusok részvétele a kuratóriumokban, az ezzel kapcsolatos összeférhetetlenségi kérdések. A másik pedig a kuratóriumi tagság mandátumának időtartalmának kérdése”. 

 

Ezekkel kapcsolatban Navracsics azt mondta, a magyar kormány nyitott a módosításokra. Szerinte két, egyszerű jogszabály módosításáról van szó, amelyeket akár már márciusban elfogadhat az Országgyűlés. 

 

Január 9-én derült ki, hogy azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, nem kaphatnak támogatást az Erasmus+ csereprogramból, amit az Európai Unió finanszíroz. Huszonegy magyarországi egyetem működik ilyen formában, köztük a Szegedi Tudományegyetem is. A Bizottság döntésének következtében több százmilliárd forintos pályázati összegektől eshet el a magyar felsőoktatás. Az ügy kirobbanása óta a kormány úgy tesz, mintha nem értené mi a Bizottság problémája. A valóságban azonban mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy az unió nem nézi jó szemmel, hogy ezekben az alapítványokban aktív fideszes politikusok élethosszig tartó vezető tisztséget kaptak.