NAV: Mostantól az egyszerűsített foglalkoztatás online is bejelenthető

Elrontani sem lehet, mert a rendszer azonnal automatikusan ellenőrzi a megadott adatokat.
Kovács M. Norbert

2022. január 17. 14:39

Új szolgáltatással bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA), mostantól az egyszerűsített foglalkoztatás (EFO bejelentés) is rögzíthető az oldalon – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

 

Az adóhivatal saját fejlesztésű webes alkalmazásának használatához nincs szükség semmilyen külső program telepítésére, egyszerűen, internetes eléréssel, akár okoseszközről is elintézhető számos ügy, ha valakinek van ügyfélkapuja.

 

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló bejelentés – KAÜ-azonosítás után – akár közvetlenül a munkakezdés előtt is beadható. A küldés előtt a felhasználó az érvényes bejelentéseket lekérdezheti és az új adatokat visszavonhatja és törölheti is.

 

A dokumentumok garantáltan hiba nélkül kerülnek a NAV-hoz, ugyanis a hibás adatokat blokkolja a rendszer, a feldolgozhatatlan bejelentés nem küldhető be. Így azt is ellenőrzi az ONYA, hogy a foglalkoztatott neve és az adóazonosító jel összetartozik-e, és erről visszajelez az adózónak.

 

A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is elérhető az Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ÁNYK) a „T1042E” jelű űrlap, amin bejelenthető az egyszerűsített foglalkoztatás, azonban az ONYA könnyebb megoldást jelent.

 

Az ONYA a hivatal honlapján az „Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból érhető el.