A NATO felkészült Ukrajna hosszútávú támogatására, Zelenszkij még több fegyvert kér, tévedés, vagy direkt támadás

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. június 29-én este.
Vass Imre

2022. június 29. 21:40

A NATO felkészült Ukrajna hosszútávú támogatására, Zelenszkij még több fegyvert kér, tévedés, vagy direkt támadás

Emberi jogok tömeges és súlyos megsértése miatt indított eljárást Ukrajna Oroszország ellen

Ukrajna kifejezetten civilek ellen elkövetett célzott és aránytalan mértékű támadásokkal vádolta meg Oroszországot, és panaszt emelt a kínzással szembeni védelemhez való jog megsértése miatt.

 

Ukrajna eljárást indított az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) Oroszország ellen az emberi jogok tömeges és súlyos megsértésével vádolva Moszkvát a február 24-én indított háborúval összefügésben – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság.

 

A közlemény szerint az új államközi keresetben az ukrán kormány mindenekelőtt azt emelte ki, hogy Oroszország jogellenesen támadta meg Ukrajnát.

 

Ukrajna kifejezetten civilek ellen elkövetett célzott és aránytalan mértékű támadásokkal vádolta meg Oroszországot, és panaszt emelt a kínzással szembeni védelemhez való jog megsértése miatt.

 

Stoltenberg: Felkészültünk Ukrajna hosszútávú támogatására

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán sajtótájékoztatón számolt be a szövetségi rendszer vezetőinek találkozóján elért eredményekről. A NATO-országok Madridban vitatják meg a védelmi együttműködés legaktuálisabb kérdéseit, különös tekintettel az orosz–ukrán háborúra, valamint Finnország és Svédország csatlakozására.

 

A helyszínen van Joe Biden amerikai elnök is, Volodimir Zelenszkij pedig videókapcsolaton szólt a jelenlévőkhöz, és országa NATO-csatlakozását sürgette.

 

Stoltenberg megerősítette, hogy Finnországot és Svédországot hivatalosan is felkérték, hogy csatlakozzanak a 30 tagú katonai szövetséghez. A főtitkár célzott arra, hogy ez az ajtó nyitva van Ukrajna előtt is, és hangsúlyozta: Ukrajna továbbra is számíthat a NATO segítségére Oroszország inváziójával szemben, „amíg csak szükséges”.

 

Részletezte is, hogy mire gondol: a szövetség üzemanyaggal, orvosi felszerelésekkel és páncélzattal is Kijev segítségére sietett, és ezeknek a szállítását változatlanul folytatni fogja. Stoltenberg kiemelte, hogy vegyi és biológiai fenyegetésekkel szemben hatékony felszerelést, és több száz hordozható drónelhárító-rendszert is szállítanak Ukrajnának.

 

Videón, ahogy magyar energiaitalt kortyolgat egy ukrán katona, miközben orosz célpontokat lő a háttérben egy rakéta-sorozatvető

Egy hónappal ezelőtt Magyarország mintegy 500 liter, liturgikus célra használható, jó minőségű bort küldött Ukrajnába, az ottani katolikus közösségek megsegítésére. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a miseborszállítmánnyal kapcsolatban akkor leszögezte, hogy Magyarország továbbra sem hajlandó sem fegyvert, sem katonát küldeni Ukrajnába.

 

A TpyxaNews szerdán Twitterre feltöltött videója szerint nemcsak a magyar misebornak veszik hasznát Ukrajnában. Az alábbi 6 másodperces motivációs videón az látható, hogy magyar energiaitalt kortyolgat egy ukrán katona, miközben orosz célpontokat lő a háttérben egy rakéta-sorozatvető. A videó alá az AC/DC zenekar Highway to hell (Országút a pokolba) című számát keverték, utalva a katona által fogyasztott energiaital márkájára, egyben a helyre, ahová az orosz agresszort küldik a rakéták.

 

 

Enerhoatom: Az oroszok leeresztenék a zaporizzsjai atomerőmű hűtőmedencéit

Az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműben leeresztik a hűtőmedencéket, mert szerintük a létesítmény dolgozói fegyvereket rejtettek el a medrükben, ez azonban nukleáris veszélyhez vezethet − figyelmeztetett szerdán az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat.

 

A zaporizzsjai atomerőmű megszállói azzal vádolták meg az ukrán atomtudósokat, hogy fegyvereket tárolnak az erőmű területén. Ennek érdekében több munkást őrizetbe vettek és megkínoztak, hogy beismerjék vagy inkább megrágalmazzák magukat, hogy állítólag még márciusban valamiféle fegyvert, robbanószert vagy lövedéket dobtak az erőmű hűtőmedencéinek betontálaiba − idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál az Enerhoatomnak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson nyilvánosságra hozott közleményéből.

 

A vállalat hozzátette: ezzel az ürüggyel az erőmű megszállói le akarják üríteni a hűtőmedencéket, hogy ellenőrizzék annak edényeit, és leállítsák az erőművek biztonsági rendszereinek vízellátását biztosító szivattyúkat. Az Enerhoatom hangsúlyozta, hogy ha az atomerőmű hűtés nélkül marad, az veszélyeztetheti a nukleáris biztonságot, különösen meleg időben, amikor a túlmelegedés miatt könnyebben hibásodhatnak meg a berendezések.

 

Kolosszális hibát véthetett az orosz hírszerzés, de van ennél egy sokkal szomorúbb feltételezés is

A közép-ukrajnai Kremencsuk város Amstor bevásárlóközpontja ellen végrehajtott orosz rakétatámadás vagy szándékos volt, vagy kolosszális hírszerzési hiba – állítja Michael Clarke professzor a Sky News beszámolója szerint.

 

A brit székhelyű Royal United Services Institute biztonságpolitikai kutatóintézet korábbi vezetője szerint a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által közzétett felvételek, amelyeken egy rakéta becsapódása látható az épületbe, inkább azt mutatják, hogy az orosz erők valószínűleg szándékosan vették célba a bevásárlóközpontot.

 

Michael Clarke kiemelte, hogy a becsapódás durván 1000 méterre lehetett a legközelebbi hihető katonai célponttól, egy olyan ipari létesítménytől, ahol az ukrán erők az Egyesült Államoktól és Európa országaitól kapott fegyvereket tárolhatták.

 

Miközben a bevásárlóközpontot eltaláló rakéta állítólag 20 méteres pontossággal találja el a kijelölt célját – hívta fel a figyelmet a jelentős eltérésre a biztonságpolitikai szakértő.

 

 

Zelenszkij: A háborúnak nem szabad tovább húzódnia, ezért Ukrajnát még több fegyverrel kell ellátni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO madridi csúcstalálkozóján videokapcsolás útján szerdán elmondott beszédében arra szólította fel a szövetség tagállamait, hogy segítsenek megállítani Oroszország „terrorját a békés ukrán városok ellen, és keressenek helyet Ukrajna számára a közös biztonsági térben”.

 

A Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint az államfő felszólalásában hangsúlyozta, hogy a már több mint négy hónapja tartó háborúnak nem szabad tovább elhúzódnia, ezért Ukrajnát több fegyverrel, elsősorban korszerű tüzérséggel kell ellátni.  

  

Szavai szerint Ukrajnának modern rakétákra és légvédelmi rendszerekre is szüksége van, hogy megvédje a civil lakosokat az orosz rakétatámadásoktól és bombázásoktól. Az ukrán emellett pénzügyi támogatást is kért a nemzetközi közösségtől.

 

Nagy nap lesz az ukránok számára a csütörtök

Csütörtökön elindul Ukrajna európai villamosenergia-kereskedelme Európával - számolt be a Világgazdaság.

 

Asor Romániával kezdődik, majd folytatódik Ukrajna szomszédos országaival, köztük Magyarországgal – tette közzé a földrész villamosenergia-rendszereinek irányítóit tömörítő ENTSO-E.

A szervezet ehhez hat műszaki elvárás teljesítését szabta Ukrajnának – mondta Biczók András, a Mavir Zrt. elnök-vezérigazgatója a napilapnak.

A háborútól szenvedő ország már több éve készül a csatlakozásra az európai hálózatokhoz, mert rendszerének meghatározó része eredetileg az oroszországival működik összehangoltan.

 

Csak egy kisebb hányada – amely a burstini erőmű áramát továbbítja – üzemel az országoshoz képest szigetüzemben, egyben az európaival szinkronban.

 

Az oroszról európai szinkronra váltásra csak később került volna sor, de az ENTSO-E – ukrán kérésre – lehetővé tette az előkészületek felgyorsítását, ami magyar részről is további fejlesztéseket követelt.